MØTTE PAVEN: Pave Frans velsigner Mariam Yahya Ibrahim fra Sudan under et privat møte i Vatikanet torsdag. Kvinnen ble opprinnelig dømt til døden i sitt hjemland for å ha konvertert til kristendommen. I slutten av juni ble hun sluppet fri. Foto: Osservatore Romano/ Reuters/ NTB scanpix.

Meriam fikk møte med pave Frans da hun kom til Italia

Meriam Yahia Ibrahim Ishag ble dømt til døden i sudan for å ha konvertert til kristendommen. Torsdag møtte hun pave Frans i Italia.

Meriam Yahia Ibrahim Ishag og hennes familie, som er på vei til USA, fikk tretti minutter av pavens tid. Under møtet takket paven kvinnen for å ha utvist stort mot og iherdighet for sin religiøse tro, opplyser Vatikanet.

AUDIENS: Meriam Yahia Ibrahim Ishag sitter å snakker med paven med Maya på fanget and Martin, den eldste sønnen sitter på fanget til ektemannen hennes Daniel Wani. FOTO: AFP

AUDIENS: Meriam Yahia Ibrahim Ishag sitter å snakker med paven med Maya på fanget and Martin, den eldste sønnen sitter på fanget til ektemannen hennes Daniel Wani. FOTO: AFP

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For en stund tilbake fikk verden høre om henne. Den sudanesiske kvinnen som var gravid og dømt til døden for å være konvertitt. Hun selv påsto at hun alltid har vært en kristen. Hun møtte pave Frans kort tid etter sin ankomst i Roma, og smilte med sitt yngste barn på armen. Hun fødte i fengselet for omtrent to måneder siden.

Ishag og hennes amerikanske ektemann, Daniel Wani, takket så pave Frans for støtte og trøst gjennom hans og mange andre troendes bønner.

Møtet var et symbol på nærhet og solidaritet til alle som lider for sin religiøse tro, særlig kristne som blir forfulgt, sier Rev. Federico Lombardi, pressetalsmann i Vatikanet.

– Paven ønsket også at møtet skulle ha en symboleffekt. Han ønsker å vise sin nærhet, oppmerksomhet, og bønn for alle de som lider for sin tro, og spesielt kristne som blir forfulgt eller fratatt sin frihet, sa Lombardi.

MØTE: Pave Frans står ved siden av Meriam Yahia Ibrahim Ishag og familien under audiensen. FOTO: AFP

MØTE: Pave Frans står ved siden av Meriam Yahia Ibrahim Ishag og familien under audiensen. FOTO: AFP

«Jeg er kristen, ingen frafallen»

Dødsdommen mot Meriam Yahia Ibrahim Ishag vakte kraftige internasjonale protester, og den ble annullert av en ankedomstol 23. juni 2014 etter det sudanske myndighetene kalte uvanlig sterkt press. Den offisielle versjonen er at den 27 år gamle kvinnen kommer fra en muslimsk familie, men konverterte til kristendommen da hun skulle gifte seg. Dom­me­ren in­sis­ter­te på å til­ta­le henne med hen­nes fars mus­lims­ke navn, Adraf Al-Ha­di Mo­ham­med Ab­dul­lah, under retts­sa­ken.

- Jeg er kris­ten og er ingen fra­fal­len, svarte Meriam under retts­sa­ken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kris­ten hele livet

Me­riam til­brak­te meste­par­ten av sin opp­vekst sam­men med sin kris­te­n­or­to­dok­se mor, med en mus­limsk far som var ute av bil­det. Da myn­dig­he­te­ne i Sudan fikk vite om hen­nes ek­te­skap med en kris­ten mann, Da­ni­el Wani, laget de en sak mot henne. Da kvinnen ønsket å bevise at hun har vært kristen hele livet, ble vitner nektet å uttale seg i retten.15. mai 2014 ble Meriam dømt til døden ved hengning av en domstol i Khartoum. I tillegg ble hun idømt 100 piskeslag for utroskap fordi hun er gift med en kristen mann, et ekteskap det sudanske rettsvesenet ikke anerkjenner. Av retten fikk hun tre dager til å konvertere til islam. Dette nektet hun, og dermed ble hun dømt til døden.

Familien reiser sansynligvis videre til USA om noen få dager.

Les også
Meriam flyktet fra dødsdom i Sudan til Italia
Les også
USA og Sudan forhandler om kristne Meriam
Les også
Meriam løslatt igjen i Sudan
Les også
- Dødsdømte Meriam (27) skal løslates i Sudan
Les også
Dødsdømte Meriam pågrepet igjen