- Dødsdømte Meriam (27) skal løslates i Sudan

Ma­riam Yahya Ibra­him Ishag (27) som er dømt til døden i Sudan for å ha konvertert til kristendommen, skal løslates en av de nærmeste dagene, opplyser utenriksdepartementet i landet.

Ma­riam Yahya Ibra­him Ishag (27) kom­mer fra en mus­limsk fa­mi­lie, men kon­ver­ter­te til kris­ten­dom­men da hun skul­le gifte seg.

Det førte til at hun ble dømt til døden ved hen­ging 15. mai av en dom­stol i Khar­toum. I til­legg er hun idømt 100 piske­slag for utro­skap fordi hun er gift med en kris­ten mann, et ek­te­skap det su­dans­ke retts­ve­se­net ikke an­er­kjen­ner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Døds­dom­men mot den gra­vi­de 27-årin­gen ble møtt med kraf­ti­ge in­ter­na­sjo­na­le pro­tes­ter. Tirs­dag fødte hun en dat­ter i feng­se­let.

- Kvin­nen vil bli løs­latt i løpet av noen dager i tråd med ju­ri­dis­ke pro­se­dy­rer som vil bli fore­tatt av dom­sto­le­ne og jus­tis­de­par­te­men­tet, sier Ab­dul­lah al-Az­raq i uten­riks­de­par­te­men­tet lør­dag.

Sterkt en­ga­sje­ment

Saken har en­ga­sjert mange både in­ter­na­sjo­nalt og her hjem­me. Blant annet skrev 68.000 nord­menn under på Am­ne­stys opp­rop mot døds­dom­men.

Også uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) opp­lyste at han tok opp saken med Su­dans uten­riks­mi­nis­ter Ali Karti, som var i Oslo for­ri­ge uke i for­bin­del­se med den hu­ma­ni­tæ­re gi­ver­kon­fe­ran­sen for nabo­lan­det Sør-Su­dan.

- Saken har med rette fått stor in­ter­na­sjo­nal opp­merk­som­het. Jeg la vekt på at re­li­gions­fri­het er en grunn­leg­gen­de men­neske­ret­tig­het som Sudan er for­plik­tet til å re­spek­te­re og be­skyt­te, sa Bren­de.

Kris­ten hele livet

Me­riam til­brak­te meste­par­ten av sin opp­vekst sam­men med sin kris­te­n­or­to­dok­se mor, med en mus­limsk far som var ute av bil­det.

Da myn­dig­he­te­ne i Sudan ble be­viss­te hen­nes ek­te­skap med en kris­ten mann, Da­ni­el Wani, laget de en sak mot henne. For­sø­ke­ne på å be­vi­se hen­nes livs­lan­ge be­kjen­nel­se til kris­ten­dom­men mis­lyk­kes. Vit­ne­ne ble for­hind­ret i å vise noe bevis for hen­nes uskyld.

Pre­si­dent i Nord-Su­dan, Omar Has­san al-Bashir, har tid­li­ge­re lovet at na­sjo­nen skal inn­føre stren­ge­re hånd­he­vel­se av sha­rialo­ven. Fordi barn arver re­li­gio­nen fra fed­re­ne, er Me­riam i følge sha­ria en mus­lim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hadde hen­nes ekte­mann kon­ver­tert før deres bryl­lup ville alt vært i den skjøn­nes­te orden, og deres barn ville vært mus­li­mer. Slik det er nå vil sta­ten nekte Wani for­eldre­ret­ten og passe på at barna blir opp­dratt som mus­li­mer skri­ver Eliza­beth Ken­dal, en re­li­gions­fri­het-ana­ly­ti­ker, i Mor­ning Star News

NTB/ DAGEN

Les også
Gravid dødsdømt for sin troSudan
Les også
Den dødsdømte sudanesiske kvinnen, Meriam Imbrahim, har født i fengselet
Les også
Brende refser Sudan for dødsdomSudan
Les også
Norge tar avstand fra dødsdom mot konvertitt