Brende refser Sudan for dødsdom

Utenriksminister Børge Brende (H) har tatt opp saken til dødsdømte Meriam med hans sudanesiske kollega.

- Jeg un­der­stre­ket at re­gje­rin­gen har rea­gert meget sterkt på dom­men, sier uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) i et svar til Kjell In­golf Rop­stad (KrF).

Rop­stad hadde opp­ford­ret Bren­de til å pro­te­ste­re over­for Su­dans re­gje­ring mot døds­dom­men mot Me­riam Yahya Ibra­him (27) i Khar­toum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er dømt for å ha kon­ver­tert til kris­ten­dom­men, og sit­ter fengs­let høy­gra­vid, sam­men med sin snart to år gamle sønn.

Tar sterk av­stand

Saken hen­nes har skapt in­ter­na­sjo­na­le re­ak­sjo­ner, uten at det til nå har på­vir­ket døds­dom­men.

Norge har tatt av­stand fra døds­dom­men, men KrF og Am­ne­sty har bedt Uten­riks­de­par­te­men­tet om å rea­ge­re kon­kret over­for su­dans­ke myn­dig­he­ter.

I sva­ret til Kjell In­golf Rop­stad (KrF) sier uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) at Norge tar sterk av­stand fra døds­dom­men mot kvin­nen.

Møtte kol­le­ga

Uten­riks­mi­nis­te­ren opp­ly­ser at han tok opp saken med Su­dans uten­riks­mi­nis­ter Ali Karti, som var i Oslo for­ri­ge uke i for­bin­del­se med den hu­ma­ni­tæ­re gi­ver­kon­fe­ran­sen for nabo­lan­det Sør-Su­dan.

- Saken har med rette fått stor in­ter­na­sjo­nal opp­merk­som­het. Jeg la vekt på at re­li­gions­fri­het er en grunn­leg­gen­de men­neske­ret­tig­het som Sudan er for­plik­tet til å re­spek­te­re og be­skyt­te, sier Bren­de.

- Av­skaff døds­straff

Han på­pe­ker at døds­dom­mens grunn­lag er Me­riams tro.

- Norge er en sterk mot­stan­der av døds­straff, og jeg opp­ford­ret i møtet med den su­dans­ke uten­riks­mi­nis­te­ren sterkt Sudan til å av­skaf­fe denne for­men for straff i sin lov­giv­ning, sier Bren­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Sudan

Sudan er arealmessig det tredje største landet i Afrika, etter Algerie og DRC Kongo.

Sudan har en demokratisk forfatning, men i praksis blir landet styrt av et militærdiktatur.

Den nåværende regjeringen er en blanding av høyere militære og et islamistisk parti. Denne grupperingen kom til makten i 1989 gjennom et kupp, da ble politiske partier forbudt og strenge sharia-lover innført. Kilde: Wikipedia