Norge tar avstand fra dødsdom mot konvertitt

- Dommen og begrunnelsen for den er opprørende, sier statssekretær i Utenriksdepartementet.

Den krist­ne kvin­nen, Me­riam Yahya Ibra­him (27) ble dømt til døden ved hen­ging for kjet­te­ri etter at hun kon­ver­ter­te til kris­ten­dom­men, og i rett­sa­ken mot henne nek­tet å gå til­ba­ke til islam.

- Norge tar av­stand fra døds­dom­men mot Me­riam Yahya Ibra­him i Sudan. Både dom­men og be­grun­nel­sen for den er opp­rø­ren­de, sier stats­sek­re­tær i Uten­riks­de­par­te­men­tet, Bård Glad Pe­der­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sha­rialov­giv­nin­gen hun er dømt etter an­er­kjen­ner hel­ler ikke hen­nes ek­te­skap med en kris­ten mann, og hun ble der­for også dømt til 100 piske­slag for utro­skap. Me­riam Yahya Ibra­him er gra­vid med sitt andre barn.

- Re­li­gions­fri­het er en grunn­leg­gen­de men­neske­ret­tig­het som Sudan er for­plik­tet til å re­spek­te­re og be­skyt­te. Dette in­ne­bæ­rer at en­hver selv har rett til å velge sin re­li­gion, endre eller for­la­te denne.

- Norge er en sterk mot­stan­der av døds­straff og opp­ford­rer Sudan til å av­skaf­fe dette i sin lov­giv­ning. Vi vil ta denne saken opp med su­dans­ke myn­dig­he­ter, sier Pe­der­sen.

Mas­sivt en­ga­sje­ment

Ver­dens­sam­fun­net har rea­gert sterkt etter at døds­dom­men mot den 27 år gamle kon­ver­tit­ten ble kjent.

Am­ne­sty In­ter­na­tio­nal Norge har sjel­den opp­levd at så mange, så fort, har un­der­skre­vet et pro­test­brev. De har håp om at Me­riam set­tes fri.

Mandag morgen (19. mai) hadde mer enn 41.000 men­nes­ker skre­vet under på pro­test­bre­vet som Am­ne­sty har lagt ut på sine nett­si­der.

- Dette er eks­tremt bra, sier råd­gi­ver i Am­ne­sty Helle Bjørn­stad.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Massivt engasjement for dødsdømtSudan
Les også
Gravid dødsdømt for sin troSudan
Les også
Konvertitt dømt til døden i Sudan