DAGEN HUN BLE LØSLATT: Sudanesiske Meriam Yahia Ibrahim Ishag (sittende i midten), hennes mann Daniel Wani (t.v.), amerikansk statsborger, men opprinnelig fra Sør-Sudan. Hennes nyfødte jentebaby og parets 20 måneder gamle sønn. En av Meriams advokater, Mohanad Mustafa (t.h.) og andre juridske rådgivere fotografert på et hemmelig sted i Khartoum 23. juni 2014. Foto: AFP / Ishags jurister / NTB Scanpix

USA og Sudan forhandler om kristne Meriam

Amerikanske tjenestemenn forhandler med sudanske myndigheter om Meriam Yayha Ibrahim, som denne uke fikk opphevet dødsdommen mot seg, skal få reise ut av landet.

27 år gamle Meriam Yahya Ibrahim ble tirsdag pågrepet på flyplassen i Khartoum, dagen etter at dødsstraffen mot henne ble opphevet.

Etter å ha blitt holdt i politiets varetekt på flyplassen, ble hun løslatt torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Henne advokat Mohaned Mostafa fortalte torsdag kveld at Meriam har søkt tilflukt i USAs ambassade i Khartoum, Sudans hovedstad. Hennes ektemann er amerikansk statsborger.

En kilde som kjenner saken, sier at amerikanske tjenestemenn nå forhandler med Sudan for å finne en måte å la familien få reise til USA. Kilden sier at målsettingen nå er at Ibrahim får utstedt et sudanesisk pass.

Ibrahim ble anklaget for dokumentfalsk for å bruke et sørsudansk pass, og USA er blitt kritisert for å gi henne visum i det sørsudanske passet.

«Jeg er kristen, ingen frafallen»

Dødsdommen mot Meriam Yahia Ibrahim Ishag vakte kraftige internasjonale protester, og den ble annullert av en ankedomstol 23. juni 2014 etter det sudanske myndighetene kalte uvanlig sterkt press.

Den offisielle versjonen er at den 27 år gamle kvinnen kommer fra en muslimsk familie, men konverterte til kristendommen da hun skulle gifte seg.

Dom­me­ren in­sis­ter­te på å til­ta­le henne med hen­nes fars mus­lims­ke navn, Adraf Al-Ha­di Mo­ham­med Ab­dul­lah, under retts­sa­ken.

- Jeg er kris­ten og er ingen fra­fal­len, svarte Meriam under retts­sa­ken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kris­ten hele livet

Me­riam til­brak­te meste­par­ten av sin opp­vekst sam­men med sin kris­te­n­or­to­dok­se mor, med en mus­limsk far som var ute av bil­det. Da myn­dig­he­te­ne i Sudan fikk vite om hen­nes ek­te­skap med en kris­ten mann, Da­ni­el Wani, laget de en sak mot henne

Da kvinnen ønsket å bevise at hun har vært kristen hele livet, ble vitner nektet å uttale seg i retten.

15. mai 2014 ble Meriam dømt til døden ved hengning av en domstol i Khartoum.

I tillegg ble hun idømt 100 piskeslag for utroskap fordi hun er gift med en kristen mann, et ekteskap det sudanske rettsvesenet ikke anerkjenner.

Av retten fikk hun tre dager til å konvertere til islam. Dette nektet hun, og dermed ble hun dømt til døden.

Les også
Meriam løslatt igjen i Sudan
Les også
Dødsdømte Meriam pågrepet igjen