SLUTT: K54-tomta sentralt i Hamar står ubebygd. Her var det planen at Filadelfiamenigheten skulle ha sitt nye hovedkvarter etter å ha investert millioner.

Menighetsprosjekt slått konkurs

Det er åpnet konkurs i de seks selskapene knyttet til byggeprosjektet Sentrumshagen i Hamar hvor pinsemenigheten Filadelfia investerte tungt og har vært involvert i flere år.

Pinsemenigheten planla å flytte inn i nye, store og moderne lokaler i det såkalte K54-kvartalet sentralt i mjøsbyen, men prosjektet møtte store problemer tidlig på året og kollapset i mai.

Det ble 28. juni innlevert konkurs­begjæring mot ett av selskapene, og styret valgte da også å begjære oppbud i de øvrige fem selskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

K54 skulle romme leilig­heter i flere etasjer, omsorgsboliger, kongres­sal, menighetskontorer, blandet næringsvirksomhet og parkeringsanlegg i sokkelen, men mislyktes 20. mai i et forsøk på å utvide aksjekapitalen. Dermed var avvikling ikke til å unngå. Dagen meldte 24. mai at menigheten har tapt 7,5 millioner kroner i gaver som pinsemenigheten har samlet inn.

Konkursen ble åpnet 12. august, og dato for første skiftesamling i Asker og Bærum tingrett er 28. september. Der vil bo­styrer, advokat Andreas Strime Christensen, legge fram en fyldig boinnberetning.

Fristen for å melde krav i boet til de seks selskapene er satt til 16. september, og det er allerede klart at det handler om store beløp.

Kravene har ulik prioritet, og noen kreditorer har gjennom pantesikring sørget for å komme lengst fram i køen.

– Hvor store er kravene?

– Det jeg kan si er at det er anmeldt pantesikrede fordringer for nesten 70 millioner kroner. Det er også ikke ubetydelige andre fordringer i tillegg, sier Christensen, som opplyser at det er få såkalt offentligrettslige krav siden det ikke har vært noen ordinær drift i selskapene.

– Bobehandlingen er i en innledende fase, og som bostyrer har jeg foreløpig ikke trukket noen endelige konklusjoner om årsaker eller annet, understreker Christensen.

Han viser til forsøket på å utvide prosjektets egenkapital i vår, noe ledelsen ikke lyktes med fordi et blokkerende mindretall av aksjonærene i morselskapet K54 Eiendom AS stemte imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Deretter er det, etter det jeg er blitt fortalt, gjort et arbeid med å forsøke å selge selskapene helt eller delvis til investorer, men dette har de ikke klart. Samtidig er panthaverne gått lei, og derfor kom det konkursbegjæring med krav om tvangssalg av eiendommen K54, sier bostyrer til Dagen.

Beklager

Morgan Fosstveit er fungerende leder for Filadelfia Hamar.

I en e-post til Dagen skriver han at «styret er veldig lei for at prosjektet har kommet dit det er nå. Vi tenker særlig på investorene og de som har bidratt med gaver til menighetens investeringer, samt alle som i lang tid har lagt ned utallige timer for å kunne realisere dette. Det er viktig for Hamar at tomten blir bebygd med et bygg som står til den veldig sentrale beliggenheten tomten har, og vi håper dette ikke skal ta for lang tid».

Les også
Filadelfia Hamar taper 7,5 millioner på byggeprosjekt
Les også
Bygger bedehus til 70 millioner
Les også
– Inga motsetning mellom børs og bedehus