Filadelfia Hamar taper 7,5 millioner på byggeprosjekt

Nå må Filadelfiamenigheten Hamar bestemme seg for om de skal satse mer på byggeprosjekt og menighetslokale.

Filadelfiamenigheten Hamar taper 7,5 millioner kroner på aksjesalg i leilighets- og næringsprosjektetSentrumshagen.

– Det er leit at disse innsamlede pengene er tapt, men vi opplever at menigheten tar det med fatning, sier Morgan Fosstveit.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er eldste, administrativ leder og presseansvarlig i Filadelfia Hamar.

Menighetsmedlemmer Dagen har snakket med, opplever situasjonen som vond og kjedelig.

– Dette er uansett veldig trist. Byggesaken har vært på menighetens agenda i rundt 10 år og med ulike prosjekter og lokaliseringer, sier Helge Aas, medlem i menigheten og rektor på Hedmarktoppen Folkehøgskole.

– Dette er veldig mye penger for en menighet og det er svært trist at innsamlede og oppsparte midler både for menigheten og andre «investorer» er tap, sier han.

Ligger i grus

Prosjektet som skulle romme menighetskontorer, kongressenter, leiligheter, eldreboliger og en stor takhage har gått trått å selge. Tomten har det siste året bokstavelig talt ligget i grus.

LES:Frelst og fasjonabel

Generalforsamlingen i K54 Eiendom AS vedtok sist fredag å avvikle selskapet og selge prosjektet Sentrumshagen til høystbydende.

For to uker siden ba selskapets styre aksjonærene om å bidra med 70 millioner kroner ekstra for å få satt i gang byggingen. Det sa eierne nei til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Under halve verdien

Dermed ble det før helgen bestemt at selskapets eiendeler, den såkalte innmaten på fagspråket, skulle bli lagt ut for salg til et nytt selskap.

Det høyeste budet kom fra Eirik Daniel Hansen (54) i Morgenstjernen AS, som er største aksjeeier i K54 med 8,7 prosent av aksjene.

Hansens bud var på 60 millioner kroner, under halvparten av de 150 millioner kronene som er brukt hittil.

Kjøp av tomtene har kostet 80 millioner kroner. I tillegg kommer utgifter til riving, arkitekter, prosjektering, anbudsdokumenter og så videre, skriver Hamar Arbeiderblad.

Børs og katedral

Fordi budet er så lavt i forhold til utgiftene som har vært hittil, taper Filadelfiamenigheten hele beløpet de har bidratt med - som stort sett kommer fra kollekter og gaver.

– Det er fryktelig mye penger, men når generalforsamlingen vedtok å selge innmaten i selskapet til ny eier så kan man anse 100 millioner kroner som tapt, sier David Armann Syversen (52), styremedlem i K54 Eiendom AS, tilHamar Arbeiderblad.

Det er også syv andre lokale eiere som har investert rundt en million kroner i selskapet som mister innskuddet sitt, ifølge avisa.

Helge Aas mener det er nærliggende å ty til uttrykket å blande «børs og katedral» om kirkens involvering i byggeprosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvordan har det langvarige K54-prosjektet påvirket samholdet i menigheten og tillit til pengebruk?

– Nå har ledelsen selvsagt hatt de beste hensikter hele veien, men jeg er av den oppfatning at man generelt skal være svært varsom med usikre investeringer med en menighets midler. Det bør være egne penger man har kalkulert med kan gå tapt. Det er helt klart ulik oppfatning av K54-prosjektet i menigheten og det er generelt meget krevende for en menighet å ha rett fokus både oppad og utad i det vi står i nå, sier Aas.

Fotballkamp

Fosstveit i Filadelfiamenigheten understreker overfor Dagen at dette er et utviklingsprosjekt der veien har blitt til litt underveis.

– Vi synes også at det er veldig leit at andre investorer har tapt på sine investeringer. Hvordan prosjektet kommer til å ende er ennå åpent, sier Fosstveit.

Innen fredag skal menigheten ta stilling til om de vil være med videre på eiersiden i prosjektet.

– Det skal opp i vårt styre denne uken, bekrefter Fosstveit.

Syversen slår overfor Dagen fast at prosjektet skal gjennomføres som planlagt, med møtesal og det hele, og har invitert menigheten med på veien videre.

Han påpeker at menigheten da har mulighet til å hente inn igjen de tapte investeringene. Syversen sammenligner det hele med en fotballkamp, der man foreløpig ligger under etter første omgang, mens det er store sjanser for å gå ut med seieren etter andre omgang. Andre omgang blir da etter hele byggeprosjektet står ferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De må bestemme seg for om de skal være med videre og eventuelt med hvor mye. Så må de ta stilling til om de vil kjøpe storsalen eller leie den. Jeg regner med at det blir avklart i løpet av uka, sier han.

– Ikke profesjonelt

Det foreligger et konkret tilbud om prisnivå, men Syversen vil ikke gå inn på beløpene.

– Det er i alle fall en pris langt under byggekostnadene. Filadelfia har investert 7,5 millioner kroner allerede, og du kan se det som en del av betalingen.

– Har du forståelse for at menighetsbarn har opplevd byggeprosjektet som en slitsom prosess?

– Det er veldig spesielt å gjøre forretning med en menighet. Det er helt andre beslutningsprosesser enn med næringslivsaktører. En menighet er på ingen måte profesjonell i dette, det kan du trygt si, sier Syversen.

Han peker på at Filadelfia har hatt saken oppe på medlemsmøter i flere år, da det er medlemmene som faktisk betaler.

– Men det ligger oppe i dagen en fantastisk løsning for menigheten som kan bli veldig bra både pris- og kostnadsmessig. Jeg har tro på en happy ending, sier Syversen.