Marsjerte mot islamsk påvirkning
Norske flagg var godt synlige da 190 personer marsjerte mot islam i Norges første Pegida-marsj. – Vi er vanlige folk, sa flere av dem Dagen snakket med.
I tett tåke og med stort politioppbud samlet knappe 200 seg til protestbevegelsen Pegidas marsj ved Oslo rådhus tidlig mandag kveld.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Pegida står for Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten, og har de siste ukene fått stor oppslutning i Tyskland.
Før avgang holdt initiativtager Max Hermansen en appell, omringet av journalister.
– Velkommen til den første Pegida-marsjen. Vi er en protestmarsj mot muslimsk innvandring og den påvirkningen islam har mot Norge. Det er som en tannpine og tannpinen går ikke over av seg selv, sa han i den kalde Oslokvelden.
– Tre hovedproblem
Det er tre hovedproblem med islam, ifølge Hermansen.
– Det muslimer gjør mot andre muslimer. Opp mot 20.000 kvinner kan være kjønnslemlestet, et betydelig antall tvangsekteskap, homofile undertrykkes på det groveste og det er vanskelig å forlate islam, sa Hermansen til de fremmøtte.
Det andre som ifølge Hermansen er et hovedproblem er «det muslimer gjør mot oss norske».
– Muslimer er tre ganger så kriminelle som vi norske, ifølge Statistisk sentralbyrå, hevdet Hermansen.
– Ikke i jobb
– Problemet er ikke innvandring generelt som folk fra Polen og Chile, men problemet er at muslimer er mye mer kriminelle enn nordmenn.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Det tredje hovedproblem, hevdet Hermansen, er at det er «et lite antall muslimer i jobb».
– I snitt er det under 50 prosent. For somaliere er det så lavt som 27,7 prosent, sa Hermansen før toget satte seg i bevegelse.
En fire kilometer lang planlagt marsjrute innom Operahuset ble kortet ned til en marsj fra borggården ved Oslo rådhus, ned på Rådhusplassen og tilbake.
LES MER: Høyresidens fremgang gjør Tyskland «normalt»
Motdemonstrasjon
En liten gruppe fra Nye SOS Rasisme og Rød Ungdom hadde motdemonstrasjon fra andre side av gaten, tydelig adskilt av politiet. «Ingen rasisme i våre gater», ropte rundt 15 motdemonstranter mot Pegida-marsjen.
Max Hermansen snudde seg og ropte tilbake: «Enig».
Politiet opplyser til Dagen at det deltok 190 i marsjen.
– Har fått nok
Blant dem som gikk i marsjen var Arnhild Gjendem (65) fra Oslo. Hun har aldri demonstrert mot islam før, men har demonstrert mot abort og forteller at hun har stått på stand for Den norske kirke i eksil tidligere.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Vanlige folk har fått nok. Når man kjenner islam, vet man at det er basert på Koranen at man blir drept hvis man konverterer, sier hun.
En rekke av marsjdeltagerne Dagen snakker med, trekker frem terroren i Paris på spørsmål om hvorfor de marsjerer. Men for de fleste var det ikke hovedårsaken til at de gikk ut i gatene mandag kveld.
– Jeg kjenner muslimer og har venner som er snille muslimer. Men dette er en måte å gi uttrykk for min mening på, det er ikke et angrep på islam, sier Gjendem til Dagen.
LES OGSÅ: Frykter norsk marsj kan vinne på terroren
Solidaritetstog
Samtidig forgikk en annen demonstrasjon på Youngstorget som kalte seg Solidaritetstog. Der samlet nærmere 40 organisasjoner og foreninger seg. Det var mange hundre fremmøtte, ifølge VG.
– Terrorister og ekstremister har i kaldt blod drept journalister fordi de ikke likte det de formidlet, og jøder rett og slett fordi de var jøder, sa leder i Det mosaiske trossamfunn og nestleder i Antirasistisk senter, Ervin Kohn, i en appell.
Biskop i Oslo, Ole Christian Kvarme, var også til stede i solidaritetstoget:
– Ytringsfrihet er grunnleggende i et åpent samfunn, en målestokk på om vi kan leve sammen med våre ulikheter. Det krever også at vi tåler det som provoserer. Ytringer skal ikke møtes med vold og trusler, men nye ytringer, sa han fra talerstolen, ifølge VG.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Pegida
«Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten» (Pegida) ble grunnlagt i Dresden i oktober.
Gruppen har de siste par månedene arrangert ukentlige protester mot islam og muslimsk innvandring i Tyskland.
22. desember demonstrerte 17.500 tilhengere av Pegida i Dresden. De ble møtt av 4.500 motdemonstranter.
Tysklands statsminister Angela Merkel tok avstand fra bevegelsen i sin nyttårstale.
Mandag deltok 18.000 personer i Pegida-demonstrasjoner. Det ble arrangert motdemonstrasjoner i en rekke byer.
Ifølge en meningsmåling offentliggjort i nyhetsmagasinet Stern mener 29 prosent av tyskerne at demonstrasjonene mot islam er berettigede, mens 67 prosent avviser dette.
Norske Max Hermansen står bak en norsk avlegger av marsjen i Oslo. Han planlegger marsjer hver mandag framover for å protestere mot muslimsk innvandring og påvirkning fra islam i Norge.
Kilde: Ritzau, NTB