PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Må ikke la oss skremme

PST-sjef Benedicte Bjørnland oppfordrer samfunnet til ikke å la seg skremme selv om det tegnes et alvorlig bilde i PSTs trusselvurdering for 2015.

Utviklingen i trusselsituasjonen i Norge er gjennomgående negativ, sier Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i den åpne trusselvurderingen som ble lagt fram onsdag.

Den negative utviklingen gjelder både trusler knyttet til «ulike former for ekstremisme» og aktiviteten fra andre staters etterretningstjenester, heter det i den årlige vurderingen fraPST.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må ikke la oss skremme til å gi etter for den trusselen terrorister forsøker å skape, sa Bjørnland.

Hun understreket at trusselutfordringene berører samfunnet som helhet, og derfor må løses i fellesskap.

– Mye godt arbeid er gjort siste året for å forhindre radikalisering. Men det er et krevende arbeid som ikke utføres med enkle løsninger, sa PST-sjefen.

Kina

Russland

I vurderingen pekes det også på at det er vanskelig å angi omfanget avekstremisme. Det heter blant annet at «det er ikke slik at alle ekstremister ytrer seg, eller at alle som ytrer seg, er ekstremister».

Det er heller ikke alltid sånn at omfattende sikkerhetspolitiske endringer er lette eller en gang mulige å varsle, skriverPST og viser til at «ingen klarte å forutse Russlands okkupasjon av Krim» eller konsekvensen av denne. Det samme gjelderDen islamske statens (IS) raske fremrykning iIrak.

Liten trussel fra høyre- og venstreekstreme

De organiserte høyre- og venstreekstreme miljøene i Norge vil i liten grad utgjøre noen trussel mot vårt samfunn i 2015, konkluderer Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Det høyreekstreme fiendebildet er i stor grad preget av en fiendtlig holdning til islam og innvandrere, særlig muslimer, og til myndighetene. Ifølge høyreekstrem retorikk må Norge forsvares mot fiendtlige krefter som er i ferd med å overta landet, leste PST-sjef Benedicte Bjørnland fra vurderingen under framleggingen onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En potensiell terrortrussel knytter seg først og fremst til enkeltpersoner som er i stand til å handle på egen hånd eller i små grupper, skriver PST.

Samtidig ventes det større aktivitet i enkelte lokale høyreekstreme miljøer, og PST sier dette i hovedsak skyldes påvirkning fra høyreekstremister i utlandet.

– Forebyggende mottiltak fra politiet og andre lokale aktører er viktig for å forhindre fremvekst av større organiserte miljøer, heter det i en pressemelding.

– De høyreekstreme, de venstreekstreme og de ekstreme islamistiske miljøene representerer polariserte ytterpunkter i dagens norske samfunn. En provoserende volds- eller terrorhandling fra et av miljøene kan på kort tid føre til protester og hevnaksjoner, skriver PST videre.