Listhaug vil lære om landbruk av Israel

Som første Frp-statsråd reiser Sylvi Listhaug til Israel til våren.

Landbruks- og matministerSylvi Listhaug (Frp) planlegger et besøk tilIsrael i løpet av våren. Tidspunktet er ikke endelig bestemt, men formålet med reisen er å oppdatere seg på hvilkenforskning som skjer i Israel.

Listhaug ønsker seg mer samarbeid med institusjoner i landet på forskningsfronten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vil se om det er noen interessante prosjekter og forskning pålandbruk. Kanskje har vi noen felles punkter som kan være interessant å jobbe videre sammen om, sier Listhaug.

Hun viser til at norske institusjoner som Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og NTNU samarbeider med israelske på ulike prosjekter.

Antiterror

Det er langt fra første gangFrp-politikere reiser til det hellige land, men det er første gang en Frp-statsråd reiser dit.

Programmet for Listhaugs besøk er ikke satt enda, men statsråden håper også å få møte politikere som landbruksministeren eller andre som driver med landbrukspolitikk i ledende posisjoner.

– Det hadde vært interessant å høre hvordan de ser på verden derifra, sier Listhaug.

Hun tror også Norge kan lære av israelsk antiterrorarbeid, i tråd med det partikollega og stortingsrepresentantJørund Rytman (Frp) uttalte i november.

Dropper palestinerne

Statsråden har vært iIsrael en gang før, rundt tusenårsskiftet, mens hun gikk på lærerhøgskolen på Volda. Hun beskriver det som en «fantastisk opplevelse» å se stedene hun hadde hørt om fra hun var liten.

– Den gang var det ganske rolig og fredelig, så jeg var også påVestbredden og iGaza, og fikk sett mange aspekter ved konflikten der nede.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til våren har ikke Listhaug tenkt seg til palestinske områder igjen, men vil konsentrere seg om de israelske områdene.

Kjøper gjerne fra Israel

At Norge i år har hatt rekordimport av varer fra Israel, synes Listhaug er bare bra. Hun nekter imidlertid å gå inn på om Norge bør importere israelske varer produsert i palestinske områder, fordi regjeringen skal ta stilling til saken.

– Det er bra å kjøpe varer fra Israel. De som produserer maten og frukten, er lokale bønder. At de skal være rammet av storpolitikk, synes jeg ikke er rettferdig.

SV lunkne

Torgeir Knag Fylkesnes, næringspolitisk talsperson i Sosialistisk Venstreparti, er usikker på hvor interessant reisen til Israel vil bli. SV har flere ganger tatt til orde for boikott av israelske varer, men sa i regjeringen Stoltenberg nei til akademisk og kulturell boikott.

– Vi får nå se når hun kommer tilbake, hva hun faktisk får ut av det. I utgangspunktet må folk kunne reise til Israel, det er mye som skjer der, sier Fylkesnes.

Dag Abrahamsen i Norsk-israelsk handelskammer er derimot glad for at Listhaug skal til Israel. Han mener at Norge har mye å lære av effektiviteten i israelsk landbruk.

--------

Israel-korrespondenten

Dagen er eneste norske mediehus med en egen, fast korrespondent bosatt iIsrael.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kenneth Fjell Rasmussen startet i jobben i april 2015.

Innspill, spørsmål og tilbakemeldinger om Israel sender du til:kenneth@dagen.no

Podcast - nye radioinnslag hver ukePå Facebook: Israel-korrespondentenFølg ham også på Twitter

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.