OSLO: Frp-leder Sylvi Listhaug mener NRK bør si opp programleder som kom med antisemittiske utsagn på direkten.

Listhaug mener NRK bør si opp programleder

– Jeg mener det skal være nulltoleranse for antisemittisme, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

I februar kom det sterke reaksjoner da NRK-programleder Shaun Henrik Matheson kom med en rekke utsagn om jøder og Israel på direkten.

NRK trakk senere tilbake innslaget og innrømmet at det som ble sagt var antisemittisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skuffet over politikere

Nylig skrev Dagen om at 10–15 norske jøder har hyret advokat John Christian Elden for at utsagnene til Matheson skal få konsekvenser.

De er skuffet over stillheten fra flere politikere i etterkant av hendelsen.

– Politikerne må komme på banen og støtte opp om den jødiske befolkningen i Norge når slike grove overtramp skjer, sa talspersonen for gruppen, Jan Hermann Dante.

Den jødiske gruppen ønsker ikke å stå fram i Dagen med navn og bilde i frykt for antisemittisme.

Les også
Norske jøder krever at NRK-antisemittisme får konsekvenser

– Uakseptabelt

Frp-leder Sylvi Listhaug sier hun forstår at norske jøder tar saken i egne hender.

– Jeg tror mange frykter utviklingen som vi ser i Norge, der mer og mer antisemittisme kommer til overflaten. Det er uakseptabelt at det er slik i Norge i 2021, sier hun.

Listhaug trekker fram at en P4-programleder nylig mistet jobben i NRK på grunn av en falsk telefonspøk i programmet «Fem på».

– Det er interessant å se at P4 gir sparken til en journalist som forsøkte å være litt morsom ved å fabrikkere en sak, mens når de har en reporter som presenterer antisemittisme på radio så får det ikke konsekvenser, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nulltoleranse

Frp-lederen mener det bør være nulltoleranse for antisemittisme, og støtter den jødiske gruppen i at utsagnene bør få konsekvenser for Matheson.

– Mener du NRK bør gi si opp Matheson?

– Ja, det mener jeg. NRK bør ta ansvar og rett og slett gi han fyken for det han gjorde. Jeg synes ikke det er riktig at man kan komme med slike utsagn og fortsatt beholde jobben, sier hun.

Listhaug mener også at de norske jødene burde ha fått en ordentlig beklagelse av NRK i etterkant av hendelsen.

– Politikerne burde også vært tydelige på hvor uakseptabelt dette var. I stedet må man hale det ut av dem.

– Tydelig signal

– Synes du det er rett at politikere skal ta stilling til personalbehandling i NRK?

– NRK styrer seg selv, men jeg sender et tydelig signal om hva jeg mener om denne saken. Det er viktig for oss i alle sammenhenger å stå opp mot antisemittisme, sier hun.

– Hva vil FrP gjøre politisk for dette, helt konkret?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det vi kan gjøre er å være tydelige i det offentlige rom og stå opp for jødenes rett til å føle seg trygge i Norge. Får vi innspill til forslag som kan fremmes i Stortinget som kan bedre situasjonen, så er vi absolutt villige til å se på dem, sier hun.

– Pleier ikke gi virkeforbud

Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, sier det ikke er tvil om at Mathesons utsagn var antisemittiske.

OSLO: Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, er ikke enig med Frp-leder Sylvi Listhaug.

– Men i motsetning til i andre tilfeller var NRK tydelige i sin beklagelse. Vår erfaring er at medier ikke alltid gjenkjenner antisemittisme eller beklager det, men denne gangen ble det gjenkjent og tydelig satt på plass i Kringkastingsrådet.

Berglund Steen er ikke enig med Listhaug i at Matheson bør miste jobben.

– Vi pleier ikke å gi virkeforbud til personer som kommer med enkeltstående rasistiske uttalelser, selv om det kan være riktig i noen tilfeller. Vi er opptatt av at man beklager, rydder opp og at det ikke er rom for gjentakelse, sier Berglund Steen.

– Samme for alle

Han mener det er påfallende at Frp-lederen ønsker at Matheson får sparken.

– Hvis vi skulle brukt den standarden hun ønsker burde flere Frp-politikere fått sparket for muslimfiendtlighet. Det bør være det samme for alle, sier han.

Les også
Vil skifte gatenavn fra nazi-vennlig pave til israelsk statsminister

Oppriktig beklaget

NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen har blitt forelagt all kritikken i denne saken og svarer på vegne av Matheson.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Matheson har fått en tydelig tilbakemelding fra sin redaksjonelle leder og han har også oppriktig beklaget innslaget, bl.a. i sitt eget program påfølgende dag. NRK har også beklaget en rekke ganger at deler av innslaget hadde et antisemittisk innhold», sier han og legger til:

«Matheson har gjort det klart at utsagnene ikke på noen måte var ment å gi uttrykk for antisemittiske holdninger eller er uttrykk for en personlig antisemittisk holdning. Og vi anser saken som ferdig behandlet fra NRKs side».