Lett oppvarming til budsjettdragkamp

Klima og bistand ble løftet fram som prioriterte områder av Venstre og KrF da stortinget gjennomførte høstens første debatt mandag.

Trontaledebatten ble aldri noe mer enn en lett oppvarming til det som kommer til å bli en langt tøffere dragkamp om kroner og formuleringer i statsbudsjettet. Regjeringens forslag legges fram onsdag. Deretter er det duket for forhandlinger i Stortinget med samarbeidspartiene Venstre og KrF.

Les også: KrF og Venstre har ingen planer om å la regjeringen splitte dem i forhandlingene om neste års statsbudsjett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her kan du følge trontaledebatten på Stortinget, i NRKs direktesending:

Klare krav

Venstre-leder Trine Skei Grande brukte mesteparten av sitt innlegg mandag til å snakke om grønt skatteskifte og et klimaløft, mens KrF-leder Knut Arild Hareide snakket aller mest om bistand.

– Klimaet har ikke råd til å vente. Vi må omstille Norge i dag, sa Skei Grande.

– Med vår nøkkelposisjon i Stortinget vil vi sikre at bistandsbudsjettet er 1 prosent av BNI gjennom hele stortingsperioden, sa Hareide.

De to fulgte opp med å snakke om distriktspolitikk, utdanning, forskning og tiltak mot fattigdom blant barn.

Dermed er noen av snubletrådene trukket opp for den kommende dragkampen om statsbudsjettet.

Ingen oljekrise

Skei Grande koblet miljø og klima til behovet for omstillinger:

– Det er ikke kritisk når ingeniører mister jobben i olje- og gassbransjen. Tvert om er det en del av den omstillingen vi skal gjennom. Behovet er stort i andre sektorer, så det er bare å suge til seg de ingeniørene i de bransjene vi skal leve av i fremtiden, sa Venstre-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hareide varslet at partiet vil se arbeidet med kommunereform og politireform i lys av distriktspolitiske hensyn. Også innen samferdsel har partiet et både-og-syn.

– KrF er gjerne med på å betale for T-banebygging i Oslo, men ikke på bekostning av et ferjesamband i Nordland eller i Sogn og Fjordane, sa han.

Urolig verden

Trontaledebattens utgangspunkt er regjeringens manus som kong Harald leste opp under den høytidelige åpningen av Stortinget i forrige uke. Debatten innledes med innlegg fra hver av de parlamentariske lederne. Felles for samtlige innledende innlegg var at det ble kastet et blikk på den utfordrende situasjonen utenfor landets grenser.

– Vi ser at millioner av mennesker arbeider seg ut av fattigdom. Det er positive endringer vi ikke må glemme, når vi samtidig uroes av internasjonale utviklingstrekk, innledet Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Det dreide seg om den spente situasjonen i Ukraina og det alle omtalte som Russlands uakseptable maktbruk, det handlet om utfordringene i Syria og Irak og fremveksten av Den islamske staten - i debatten omtalt som «det styggeste verden har sett siden den andre verdenskrig».

Krigen på Gazastripen, krisen i Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk, ebolaepidemien var også gjengangere.

– Vi skal konfrontere ekstremisme og fanatisme, bekjempe terror der den oppstår og sette sterke krefter inn på å forbygge, sa Støre.

Trontaledebatten fortsetter utover kvelden mandag og vedvarer tirsdag, med statsminister Erna Solberg (H) som første taler andre dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Slik forbereder KrF seg på budsjettetStatsbudsjettet
Les også
LO vil ha eiendomsskatt i Oslo
Les også
Venstre sikrer stengt pol på julaftenAlkohol og åpningstider
Les også
Krev løft for fattige barn i statsbudsjettetFattigdom
Les også
KrF- topper krever ro