Leter etter en kirke å høre hjemme i

Ekteparet Gjedrem meldte seg ut av 
Den norske kirke etter homoliturgi-vedtaket i vår. De lurer fremdeles på hvor de skal melde seg inn.

8.000 personer har forlattDen norske kirke i første halvår i år, opplyserKirkerådet til Dagen. Av disse er 4.700 utmeldt etterKirkemøtet. Her ble det som kjent vedtatt å utarbeide en liturgi for vielse av par av samme kjønn.

NLMs og ImFs trossamfunn

Men det er svært få som i samme periode har meldt seg inn i et annet trossamfunn. Tall Dagen har innhentet, viser at det i første halvår bare er kommet 380 nye medlemmer til trossamfunnetNorsk Luthersk Misjonssamband (NLM) opprettet i fjor sommer. 165 nye er innmeldt iIndremisjonsforbundet (ImF).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg har omkring 30 personer meldt seg inn iDet evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK). Frikirken har foreløpig ikke noen oversikt over hvor mange som har registrert seg som medlem der de siste månedene. De har likevel ikke inntrykk av at det har vært noen stor økning i antallet innmeldinger.

Stor sorg

Ekteparet Anne ogIngolv Gjedrem på Bryne er blant dem som har meldt seg ut av Den norske kirke (Dnk) – men ikke inn i noe nytt trossamfunn.

– Vi sendte utmeldelsen allerede dagen etter det triste vedtaket på Kirkemøtet. Dette var en stor sorg for oss, forteller de to til Dagen.

– Jeg håpet i det lengste på et under, men det skjedde ikke, legger Anne til.

Ingolv Gjedrem har tidligere vært prest i Den norske kirke i ti år.

– Jeg har vært glad i kirken, og jeg mener at det som har skjedd, er en gåte og et mytteri. Min påstand er at folk utenfra har erobret kirken, understreker Ingolv.

Han bærer likevel på et lite håp om at Den norske kirke vil snu og vende tilbake til Bibelens fundament i aktuelle spørsmål, men tror ikke det vil kunne skje før om 40-50 år.

Påvirkning

– Men slik situasjonen er i dag, er det rett å advare folk og be dem om å forlate Den norske kirke, sier Ingolv Gjedrem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Flere hevder at man bør forbli i kirken og påvirke med sitt syn. Hva mener du om det?

– Hvis noen tror at de kan gjøre en positiv gjerning, så er det bra. Men det er viktig å innse at ingen er upåvirket av dagens utvikling i kirken, svarer han.

Ikke dramatisk

KirkehistorikerVidar L. Haanes påpeker at antallet utmeldinger fra Den norske kirke i 2016 ikke er så mye høyere enn de siste årene.

– Tallet i første halvår i år er vel omtrent som i fjor, og da var det til sammen nærmere 16.000 utmeldinger. Det er heller ikke dramatisk mye større enn det vi har sett fra 2006, da flere enn 8.000 meldte seg ut. I 2009 meldte nærmere 11.000 seg ut, sier Haanes til Dagen.

Protest

Han tror at tallet på innmeldte i andre kirkesamfunn som NLM og Indremisjonsforbudet, viser omtrent antallet som har meldt seg ut i protest mot utviklingen i Den norske kirke.

– De øvrige tilhører nok den samme gruppen som vi har sett øke noe fra 2006 og fremover. Disse har lenge tenkt å melde seg ut fordi de ikke kjenner tilhørighet til Den norske kirke. De benytter anledningen når en eller annen sak kommer i fokus, og de forstår hvor enkelt man kan melde seg ut, sier Vidar L. Haanes, som er rektor påMenighetsfakultetet i Oslo.

Sitter på gjerdet

Når ekteparet Gjedrem ikke har meldt seg inn i noe annet trossamfunn, er det fordi de vil bruke litt tid på sitt valg.

– Det er absolutt aktuelt for oss å melde oss inn i et annet trossamfunn. Et alternativ kan væreFrelsesarmeen, for vi har gått en del på deres møter, forteller Ingolv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har også deltatt på gudstjenestene tilDag Øivind Østereng, for vi setter veldig stor pris både på han som person og hans forkynnelse, forteller Anne Gjedrem.

Håpløst

– Hvis dere fritt kunne velge et nytt alternativ – hva ville det vært?

– I forkant av Kirkemøtet trodde jeg at hvis bispekollegiet delte seg i to, ville Den norske kirke bli to avdelinger etterCarissimis modell - eller splittet i to kirker, svarer han. Carissimi er en gruppe prester der Dag Øivind Østereng har stått sentralt. De har ønsket rett til å avstå fra gudstjenestefellesskap med biskoper som godtar homofilt samliv, men er blitt avvist.

– Begge typer forandring ville ha vært en langt bedre løsning enn den vi ser ut til å få i dag. Det er håpløst å tro at en kirke styrt avÅpen folkekirke vil fungere som en sann kristen kirke. Det har de «konservative» biskopene satt en stopper for. Hva skal vi med slike biskoper? spør Ingolv Gjedrem.