Homofile Arnfinn Nordbø er samboer og kan godt tenke seg å få barn en gang i frem­ti­den. Han ute­luk­ker ver­ken adop­sjon eller sur­ro­ga­ti, men un­der­stre­ker at sur­ro­ga­ti må være ikke-kom­mer­si­ell og veder­lags­fri.

Lei ensidig hyllest av ekteskapsloven

I dag er det fem år siden den nye ekteskapsloven ble vedtatt. Kritiker har gitt opp en reversering, men er oppgitt over den ensidige positiviteten til ekteskapsloven.

- Ek­te­skaps­lo­ven har kom­met for å bli. Det blir nok ikke noe re­ver­se­ring av den, det tror jeg vi kan slå fast, sier Jan Halv­or Har­sem i Nor­disk nett­verk for ek­te­ska­pet.

Nå har han sett seg grun­dig lei av den en­si­di­ge po­si­ti­vi­te­ten, og mener både po­li­ti­ker­ne og riks­me­dia ikke har be­lyst de andre si­de­ne av ek­te­skaps­lo­ven, som ble ved­tatt av Odels­tin­get 11. juni 2008, og tråd­te i kraft 1. ja­nu­ar året etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sav­ner de­batt

Kjær­lig­he­ten mel­lom like­kjøn­ne­de par har vært vans­ke­lig for mange å svel­ge. For Nor­disk nett­verk for ek­te­ska­pet er bar­nas bånd til sitt bio­lo­gis­ke opp­hav blitt det vik­tigs­te spørs­må­let.

Har­sem mener ho­mo­fi­le par hadde nok lov­fes­te­de ret­tig­he­ter i part­ner­skaps­lo­ven, og at de ikke var en dis­kri­mi­nert grup­pe i Norge før den nye ek­te­skaps­lo­ven. Når den nye ek­te­skaps­lo­ven ble dis­ku­tert ble Har­sem for­bau­set over adop­sjons­inn­hol­det.

- Det bio­lo­gis­ke bån­det er noe ge­nuint, og det er nes­ten så du må klype deg i armen når det ble fore­slått at det bio­lo­gis­ke for­eldre­ska­pet plut­se­lig ikke skal ha for­eldre­ret­ten. Plut­se­lig må du ar­gu­men­te­re for noen bud som du tid­li­ge­re bare har tatt for gitt, sier han.

Gle­des­dag

Mens andre opp­lev­de 11. juni 2008 som et sterkt ne­der­lag, be­fant Arn­finn Nord­bø seg i den andre enden av fø­lel­ses­ska­la­en. Den krist­ne sange­van­ge­lis­ten stod frem som ho­mo­fil, og fikk plut­se­lig ingen fore­spørs­ler om å spil­le på møter. Han ble møtt med sterk kri­tikk og trus­ler i nær krets, som igjen re­sul­ter­te i bok­ut­gi­vel­sen «Betre død enn ho­mo­fil». Han hus­ker godt da den nye ek­te­skaps­lo­ven ble ved­tatt.

- Jeg var meget lyk­ke­lig, og jeg hus­ker at jeg send­te gra­tu­la­sjons­mel­din­ger til Magn­hild Mel­tveit Klep­pa (Sp), sier han. Klep­pa snud­de 180 gra­der i spørs­må­let om kjønns­nøy­tralt ek­te­skap, mye på grunn av sam­ta­ler med sin egen sønn som var åpen ho­mo­fil.

Åpen for ho­moadop­sjon

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nord­bø lever nå i et sam­boer­for­hold, og inn­røm­mer at han godt kunne tenke seg å få barn en gang i frem­ti­den. Han ute­luk­ker ver­ken adop­sjon eller sur­ro­ga­ti, men un­der­stre­ker at sur­ro­ga­ti må være ikke-kom­mer­si­ell og veder­lags­fri.

- Hvis en nær venn­in­ne av meg sier at hun kunne tenke seg å bære frem et barn for oss, så ser jeg ikke noen pro­ble­mer med det. Be­ta­ling for å få en fat­tig sur­ro­gat­mor, som for ek­sem­pel i India, blir en annen de­batt, sier han.

Jan Halv­or Har­sem mener ho­mo­fi­le kan adop­te­re i spe­si­el­le til­fel­ler.

- Det er ikke sånn at det bio­lo­gis­ke skal trum­fe alt, og det fin­nes til­fel­ler der ho­mo­fi­le bør kunne adop­te­re.

Han viser til ek­sem­pe­let hvor et ek­te­par dør fra barna sine og et ho­mo­filt par blir stå­en­de igjen som de nær­mes­te på­rø­ren­de.

- Det er bar­nets ret­tig­he­ter som må ligge til grunn. I Barne­kon­ven­sjo­nen står det klart og ty­de­lig at bar­net skal ha rett til å kjen­ne sine for­eld­re og få om­sorg fra dem, sier han.

Men­neske­han­del

Nors­ke adop­sjons­by­rå­er sam­ar­bei­der ikke med Bra­sil, som er det enes­te lan­det som til­la­ter at ho­mo­fi­le adop­te­rer. Der­med blir det i prak­sis umu­lig for Nord­bø og andre ho­mo­fi­le par å adop­te­re.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Da blir sur­ro­ga­ti nes­ten det enes­te al­ter­na­ti­vet. Da snak­ker folk med en gang om men­neske­han­del, og jeg mis­li­ker det ordet så sterkt. Når he­te­ro­fi­le par adop­te­rer et barn fra et fat­tig land, så er det ingen som snak­ker om det. Så ved ikke-kom­mer­si­ell sur­ro­ga­ti har jeg ingen etis­ke be­ten­ke­lig­he­ter, så lenge det bio­lo­gis­ke opp­ha­vet er kjent, sier han.

Ekteskapsloven

Ble vedtatt av Odelstinget 11. juni 2008. Trådte i kraft fra 1. januar 2009.

Gav lesbiske og homofile ektepar retten til å bli vurdert som adoptivforeldre.

Lesbiske ektefeller og samboere fikk samme adgang til assistert befruktning som heterofile ektepar og samboere.

Det ble innført automatisk foreldreskap for ikke-biologisk mor i lesbiske ekteskap etter fødsel ved assistert befrukting, som for heterofile ektepar.

Det ble åpnet for at kirke- og trossamfunn får rett til å vie lesbiske og homofile.

Kilde: Barne- og likestillings- og inkluderingsdepartementet

Les også
Gode grunner til motstand
Les også
Håper å bremse homoloverHomoekteskap verda over