Legestudenter negative til abortreservasjon

Hele 85 pro­sent av medi­si­ner­stu­den­te­ne i Norge sier nei til at fast­le­ger bør få lov til å re­ser­ve­re seg mot å hen­vi­se til abort. Bare 10 pro­sent var po­si­ti­ve, viser en un­der­sø­kel­se.

I un­der­sø­kel­sen sva­rer 42 pro­sent nei til at det skal være mu­lig­het til å re­ser­ve­re seg mot å delta i abort­inn­grep, mens 52 pro­sent sier ja. Bare 4,9 pro­sent øns­ker selv å re­ser­ve­re seg mot å kunne hen­vi­se til abort.

Lege og dok­tor­grads­sti­pen­diat Mor­ten Ma­gel­sen ved Sen­ter for medi­sinsk etikk ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo, sier til Vårt Land at tal­let for de som er po­si­ti­ve til re­ser­va­sjons­ret­ten er over­ras­ken­de lavt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tal­le­ne viser også at fler­tal­let av medi­si­ner­stu­den­te­ne er på kol­li­sjons­kurs med sin egen for­ening. Lege­for­enin­gen ved­tok nem­lig på sitt lands­møte før som­mer­en å si ja til re­ser­va­sjons­ad­gang.

Spørs­må­let om fast­le­ger skal få re­ser­ve­re seg mot be­hand­ling og hen­vis­ning i spørs­mål som stri­der mot deres sam­vit­tig­het har vært hef­tig dis­ku­tert de siste to årene.

Spørs­må­let ble på nytt høy­ak­tu­elt da KrF no­ter­te seg for en vik­tig seier i sam­ar­beids­av­ta­len med Høyre og Frp og fikk dette punk­tet med.

Un­der­sø­kel­sen blant de kom­men­de le­ge­ne er ut­ført av medi­si­ner­stu­den­te­ne Sven Jakob Nord­strand og Mag­nus Andreas Nord­strand blant stu­den­ter på de fire medi­sin­ut­dan­nin­ge­ne i Norge. Un­der­sø­kel­sen ble ut­ført blant stu­den­te­ne på femte og sjet­te stu­die­år og gjen­nom­ført våren 2012.

Re­sul­ta­tet ble pub­li­sert i Jour­nal of Medi­cal Et­hics i au­gust i år. (©NTB)

Les også
Enige om reservasjonsrett for fastleger
Les også
Fikk tilbake reservasjonsretten
Les også
Legeforeningen forutsetter åpenhet om abortnekt