Den svenske kunstneren Lars Vilks er blitt drapstruet en rekke ganger. Her fotografert i 2012. Foto: Björn Lindgren / TT / Reuters/ NTB scanpix

Lars Vilks – kompromissløs og kontroversiell

En tegning av profeten Muhammed som hund snudde livet hans på hodet. Lars Vilks er utpekt som terrormål av al-Qaida, men han nekter å tie.

Den svenske kunstneren var hovedattraksjonen under debattmøtet om ytringsfrihet på Krudttønden i København lørdag.

Med seg hadde han to svenske livvakter. I tillegg var dansk politi til stede med flere vakter. På arrangørens nettside var advarselen til de besøkende klar:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«NB. Det er alltid skjerpet sikkerhet når Lars Vilks opptrer ved et offentlig arrangement».

Det er ikke første gang Vilks utsettes for voldsomme hendelser. Han har vært under politibeskyttelse siden 2007.

Les flere saker fra vår dekning av angrepet i København

Tegnet profeten som hund

Det var tre tegninger av profeten Muhammed som hund som satte ham på ekstremistenes svarteliste. Vilks hadde laget tegningene til en utstilling med temaet «Hunden i kunsten», men tegningene ble ikke tatt med. Dette førte til at avisa Nerikes Allehanda trykket dem.

Tegningene utløste kraftige protester i flere muslimske land, og det ble også arrangert demonstrasjoner i Sverige.

Abu Omar al-Baghdadi, den daværende lederen for al-Qaida i Irak, utlovet en dusør på 100.000 dollar til den som drepte Vilks – og 150.000 dollar om han ble «slaktet som et lam».

Vilks er også blitt omtalt i al-Qaida-magasinet Inspire og truet av al-Qaida på Den arabiske halvøy.

Angrepet flere ganger

Det første angrepet mot Vilks fant sted i 2010. Han ble da overfalt mens han foreleste på universitetet i Uppsala.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mannen satt på første rad og kom plutselig rasende mot meg. Han skallet til meg, og jeg fór inn i veggen og mistet brillene. Jeg er ikke skadd, men jeg er litt mørbanket, sa Vilks etter angrepet.

På dette tidspunktet var allerede flere personer pågrepet for drapsplaner mot ham. En 16 år gammel gutt ble senere dømt for angrepet.

Senere i 2010 ble Vilks utsatt for et nytt angrep. Et vindu i huset hans i Nyhamnsläge ble knust, og en brannbombe ble kastet inn. Det begynte å brenne, men branntilløpet slukket av seg selv uten at noen ble skadd. To brødre ble senere dømt for angrepet.

Kontroversiell stemme

I skytingen lørdag ble én person drept og tre politifolk såret, deriblant to livvakter fra PET. Sikkerhetspolitiet legger til grunn at det var et planlagt terrorangrep, og Vilks antas å ha vært målet.

Vilks har nektet å la seg skremme til taushet, og han har vært svært aktiv i samfunnsdebatten etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris tidligere i år.

I sine uttalelser har han markert seg som en kompromissløs forsvarer av ytringsfriheten og den kunstneriske friheten.

Men han er samtidig kontroversiell og forbindes i økende grad med høyreradikale og islamkritiske grupperinger. I fjor høst ble det arrangert en demonstrasjon mot Vilks i Oslo da han foreleste om den rasismedømte svenske kunstneren Dan Park.

Se København-politiets pressekonferanse lørdag kveld:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Konseptkunstner

Vilks har tidligere arbeidet i Norge i lange perioder. Han var professor i kunstteori ved Kunsthøgskolen i Bergen fra 1997 til 2003.

Tidligere har han markert seg som konseptkunstner, og aller mest kjent har han vært for «Nimis», et byggverk av drivved som ble påbegynt i 1980. «Nimis» er et levende verk som stadig utvikles og bearbeides, og det har vært kontroversielt fordi det ble bygd uten tillatelse i et naturreservat ved kysten i Skåne.

Vilks har også arbeidet med såkalte mikronasjoner, og han har blant annet erklært skulpturparken Ladonien som en selvstendig stat.

Fakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden

* 2005: Jyllands-Posten trykker en side med karikaturtegninger av profeten Muhammed. Flere europeiske aviser, også norske, trykker karikaturene. Danske og norske interesser i Midtøsten angripes. Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard har vært mål for flere planlagte terroraksjoner.

* 2006: Det franske satiriske magasinet Charlie Hebdo trykker karikaturtegninger av Muhammed, deriblant to fra Jyllands-Posten.

* 2007: En svensk avis trykker tegninger av profeten Muhammed som en hund. Kunstneren Lars Vilks, som står bak tegningen, er i ettertid blitt utsatt for drapstrusler og drapsforsøk.

* 2011: En brannbombe blir kastet mot Charlie Hebdos redaksjonslokaler etter at magasinet trykker en karikaturtegning av profeten Muhammed på førstesiden. Ingen blir såret.

* 2015:

7. januar stormer to væpnede menn lokalene til Charlie Hebdo. Tolv mennesker blir drept, blant dem redaktøren Stéphane «Charb» Charbonnier.

14. februar er det skyting på et debattmøte i København, der Lars Vilks deltar. Politiet anser det som et drapsforsøk mot Vilks. En sivilperson blir drept og tre politifolk såret.

(©NTB)

Les også
Charlie-spaltist: – I kveld er vi alle danskerAngrepene i København
Les også
Tre personer skutt ved synagoge i KøbenhavnAngrepene i København
Les også
Jagland: – Ytringsfriheten er truet i hele Europa
Les også
– Vilks er utsatt terrormål
Les også
Politiet jakter på gjerningsmann etter terror i København