Jonas Gahr Støre på talerstolen på årsmøteti Oslo Arbeiderparti i mars. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

- Lagleder for et stort og fantastisk lag

Aps valgkomité har enstemmig innstilt Jonas Gahr Støre som ny partileder . - Jeg er ikke et alternativ til Jens Stoltenberg. Jeg er meg selv, sier Støre.

Det kom ingen over­ras­kel­ser da Martin Kol­berg som valg­ko­mi­te­ens leder pre­sen­ter­te ko­mi­te­ens inn­stil­ling på en presse­kon­fe­ran­se man­dag for­mid­dag.

Jonas Gahr Støre tvit­ret selv man­dag mor­gen at han var i møte med valg­ko­mi­te­en.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- En spen­nen­de dag, skrev han.

En­stem­ming

- Valg­ko­mi­te­ens inn­stil­ling er en­stem­ming, opp­ly­ser Kol­berg. Også AUF går inn for Støre.

- Jeg har ikke opp­levd noen som har en så bred til­lit, sier Kol­berg.

- Vi har lagt vekt på at vi mener Jonas, med alt hva han står for som per­son, er et rik­tig valg. Han har be­vist at han på alle måter duger. Han re­pre­sen­te­rer fram­ti­da for norsk so­sial­de­mo­kra­ti, fort­set­ter valg­ko­mi­te­ens leder.

Ho­ved­per­sonen selv inn­le­det på presse­kon­fe­ran­sen med å si at dette var et stort øye­blikk for ham.

- Jeg er pre­get av det, fylt av det, og jeg er glad og takk­nem­lig for den til­li­ten jeg er blitt vist, sier Støre.

Bladet fra mun­nen

Han har tid­li­ge­re ikke vil­let kom­men­te­re le­der­spørs­må­let i Ar­bei­der­par­ti­et selv om alle har pekt på ham. Man­dag kunne han en­de­lig ta bladet fra mun­nen.

- Jeg har lyst på dette ver­vet, men det er ikke en jobb jeg bare tar ut fra lyst. Det er også en opp­le­vel­se av an­svar, un­der­stre­ket Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er fra før kjent at samt­li­ge fyl­kes­lag i Ar­bei­der­par­ti­et har inn­stilt Støre til ver­vet som parti­le­der etter Jens Stol­ten­berg, som blir ny ge­ne­ral­sek­re­tær i NATO.

Støre be­teg­ner den kom­men­de job­ben som å være «lag­le­der for et stort og fan­tas­tisk lag».

Med fag­be­ve­gel­sen

- Jeg øns­ker å for­ster­ke og for­dy­pe sam­ar­bei­det med fag­be­ve­gel­sen. Vi er i op­po­si­sjon, vi tapte et valg og vi er uten­for re­gje­ring. Vårt opp­drag er å søke mot makt, men det må være i rik­tig rekke­føl­ge, sier Jonas Gahr Støre, som un­der­stre­ker at dette ikke er dagen for pro­gram­er­klæ­rin­ger.

Sam­ar­bei­det med SV og Sp i re­gje­ring gjor­de Ar­bei­der­par­ti­et bedre, un­der­stre­ker han.

- Jeg vil ha en åpen hold­ning til alle par­ti­er. Jeg har er­fa­ring fra åtte år med et tett sam­ar­beid med to av dem. Jeg har ikke tenkt å bruke én dag på å gjøre dette sam­ar­bei­det mind­re ver­di­fullt, sier han.

Tøff i op­po­si­sjon

Støre er også klar på at Ar­bei­der­par­ti­et under hans le­del­se også vil sam­ar­bei­de med Frem­skritts­par­ti­et og Høyre, men lover også at par­ti­et hans skal være et tøft op­po­si­sjons­par­ti.

Lør­dag 14. juni hol­der Ar­bei­der­par­ti­et eks­tra­or­di­nært lands­møte der enes­te punkt på pro­gram­met er valg av ny parti­le­der.

Valg­ko­mi­te­en fore­slår vi­de­re at LO-le­der Gerd Kris­ti­an­sen og Fred­rik­stads ord­fø­rer Jon-Ivar Ny­gård går inn i sen­tral­sty­ret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(©NTB)

Les også
Pøbler blir politikereKenya