Pøbler blir politikere

Ungdom ble i Kenya tidligere brukt som bråkmakere og vandaler. Slik er det ikke lenger.

Det dis­ku­te­res po­li­tikk med hele krop­pen, i en møte­sal på et ho­tell i Oslo.

26 ung­doms­po­li­ti­ke­re fra Kenya, fra 10 for­skjel­li­ge par­ti­er, er på besøk i Norge for å lære av ung­doms­par­ti­ene her til lands.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrFU står som vert, og her går kunn­ska­pen mel­lom de po­li­tis­ke spi­re­ne visst­nok begge veier.

Val­get i Kenya i 2007 ble en blo­dig af­fæ­re. Opp mot 1.500 men­nes­ker ble drep, som følge av store et­nis­ke opp­tøy­er.

Det var etter dette at en gjeng unge men­nes­ker satte seg sam­men og dan­net In­ter-Par­ty Youth Forum (IPFY), en sam­ling av de ti størs­te par­ti­enes ung­doms­po­li­ti­ke­re.

- I Kenya tol­ket man en sam­ling av unge men­nes­ker som en trus­sel. Det enes­te ung­dom dugde til i det po­li­tis­ke land­ska­pet, var å dra ut å star­te bråk og opp­tøy­er for mis­for­nøy­de, eldre kan­di­da­ter. Slik er det ikke nå len­ger, smi­ler Hadi­ja Juma, fra Uni­ted De­mocra­tic Forum Party.

Øker

Nå er Kenya det enes­te lan­det i Øst-Afri­ka som har an­tyd­ning til en or­ga­ni­sert po­li­tisk ung­doms­be­ve­gel­se. Det har ført til økt re­pre­sen­ta­sjon av unge men­nes­ker i par­la­men­tet.

- En av de store for­skjel­le­ne mel­lom Norge og Kenya er at ung­dom er så mye mer ak­ti­ve og or­ga­ni­ser­te i po­li­tik­ken. De eldre set­ter pris på de unge, de gir dem plass og vei­led­ning. I Kenya har vi ikke slikt, sier Juma.

Leder in KrFU, Emil André Er­stad, smi­ler litt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette sys­te­met har blitt kri­ti­sert i Norge. det be­skyl­des for å pro­du­se­re po­li­tis­ke broi­le­re, sier han.

Juma for­tel­ler at de i løpet av Nor­ges-be­sø­ket har vært en tur i Oppe­gård i Akershus.

- Der traff vi en re­pre­sen­tant i kom­mune­sty­ret som kun var 18 år. Det er jo utro­lig bra. Ikke minst at hun var kvin­ne. Der har Kenya en lang vei å gå. Det er stort sett menn som sty­rer, kvinne­an­de­len er meget lav - uan­sett alder.

Ikke di­rek­tiv

- Hva lærer dere av ke­nya­ner­ne, Er­stad?

- Mye. Jeg var der i høst og så si­tua­sjo­nen de lever i. Det gjør meg takk­nem­lig for mu­lig­he­te­ne vi har i Norge. Sam­ti­dig er de flin­ke til å gjøre det beste ut av si­tua­sjo­nen, de er flin­ke til å ta vare på sine eldre.

- Norge fei­rer 200 års ju­bi­le­um for Grunn­lo­ven i år. Kenya har vært fri i rundt 50 år og har hatt frie valg siden 1997. De har kom­met langt på kort tid. Fol­ke­ne i IPFY er frem­ti­dens po­li­tis­ke le­de­re, det er jeg sik­ker på. Over 60 pro­sent av dem som har vært med har blitt no­mi­nert i par­ti­ene sine.

Er­stad på­pe­ker at KrFU og IPFY er part­ne­re.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er ikke et sys­tem hvor vi for­tel­ler dem hvor­dan det skal gjø­res. Norsk de­mo­kra­ti fun­ge­rer neppe i Kenya. Den beste bi­stan­den lig­ger i å hjel­pe til slik at lan­de­ne kan gjøre end­rin­ge­ne selv, seir han.

Dagen

Kenya

Republikken Kenya er et land ved ekvator i Øst-Afrika.

En stor del av landet var tidligere britisk koloni fram til 1963 under navnet Britisk Østafrika.

Landet har i overkant av 43 millioner innbyggere.

Kilde: Wikipedia