IKKE GLEMT: «Vi roper til deg for de hundretusener av irakere som i disse dager blir utsatt for brutal forfølgelse. La dem merke at de ikke er glemt!» står det i bønnen fra Åpne Dører.

«La dem 
merke at de ikke er glemt!»

I dag kommer kristne over hele landet til å be Gud gripe inn i Irak og ikke la hatet seire.

Åpne Dører sendte fredag ut en skriftlig bønn for Nord-Irak sammen med en oppfordring til enkeltpersoner, grupper og menigheter om å be for den dramatiske situasjonen.

Les også:Kirken taus om den 
lidende kirke i Irak og omden norske biskopen som støtter USAs bombing av krigere fra Den islamske staten (IS)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Engasjerer oss dypt

Andreas Hegertun, pastor i Filadelfia, Oslo, sier at de vil se på bønnen, og er takknemlig for alt som åpner dører og setter fokus på situasjonen i Nord-Irak.

– På de to siste gudstjenestene har vi bedt for Irak, og vil også gjøre det nå på søndag. Dette er en situasjon som engasjerer oss dypt. Det er sjokkerende å se en form for brutalitet som det er en skam at vi opplever i 2014. Som kirke vil vi alltid bestrebe oss på å se en sak fra flere sider og forstå alle parter, men det som foregår nå er over alle grenser og kan ikke annet enn å fordømmes, sier han.

Hegertun forteller at de ber for de forfulgte og for de som forfølger, at de skal innse hva de gjør. Videre ber de for de som prøver å gripe inn, både med hjelp, men også for de som prøver å stanse ugjerningene.

Personlig er han overrasket over at ikke norske myndigheter har gjort mer enn det som det ser ut til at de har gjort. Han refererer til fakkeltoget for forfulgte kristne i Oslo for et par år siden, der tidligere utenriksminister Espen Barth Eide lovet at Norge skulle gjøre mer for de forfulgte kristne.

Les også:Roser kurdisk gjestfrihet

Ekstrem situasjon

Norges Kristne Råd gikk i går ut med en oppfordring til alle menigheter om å be førstkommende søndag for de som lever i frykt for ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i det nordlige Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Situasjonen er ekstrem. Vi mobiliserer derfor alle menigheter til forbønn, sa generalsekretær Knut Refsdal til Vårt Land i går.

Helga Haugland Byfuglien, preses i Den norske kirke, stiller seg bak oppfordringen.

– Vi må særskilt be for de kristne menighetene, sa hun.

Les også:– Norge er blitt en 
bønnefattig nasjon

Terrorisme

Biskop Halvor Nordhaug oppfordret tidligere denne uken alle menigheter i bispedømmet til å ta med den fortvilte situasjonen i Irak i forbønnen kommende søndag. Onsdag deltok han på en støttemarkering for kurderne i Irak.

I oppfordringen fra biskopen står det at «vi vil be for alle dei som no vert forfølgde på grunn av trua si eller fordi dei tilhøyrer ei politisk eller kulturelt utsett gruppe. Gjennom forbøn og støtte til humanitære hjelpeorganisasjonar vil vi stå saman med våre trussøsken og andre forfølgde i denne forferdelege situasjonen».

Nordhaug sa på støttemarkeringen onsdag at den Islamske staten utviser en form for terrorisme koblet sammen med religion som er noe av det mest brutale vi har opplevd i nyere tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:– 100 yazidier drept utenfor Sinjar

En inspirasjon

Øivind Benestad, informasjonskonsulent i Åpne Dører, håper mange vil ta i bruk den skriftlige bønnen de sendte ut i går, og håper den vil bli brukt i gudstjenester og på møter i tiden fremover.

– Hvorfor formulerer dere en skriftlig bønn?

– Det er fordi vi tror mange har hjelp av det. Dessuten kan den være et grunnlag og en inspirasjon for personlige, egenformulerte bønner. Gjennom denne bønnen får man en slags disposisjon for hva man kan be om. Vårt håp er dessuten at en slik skriftlig bønn kan hjelpe folk til å være utholdende i bønn for Irak, sier han.

I bønnen fra Åpne Dører, står det som følger:

Vi forener våre stemmer med kristne over hele verden: Vi roper til deg for de hundretusener av irakere som i disse dager blir utsatt for brutal forfølgelse. La dem merke at de ikke er glemt!

Vi forener våre hjerter med de hundretusener som er blitt drevet på flukt og har mistet alt de eier: Gode Gud, la ikke deres hjerter bli lammet av frykt og fortvilelse!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi forener vår tro med kristne brødre og søstre over hele verden: Grip inn, Herre, og la ikke hatet seire!

Vi forener vårt håp med irakere som mangler mat og vann, klær og husly, og som er i ferd med å gi opp: Gi visdom og handlekraft til det internasjonale samfunn og til politiske ledere og nødhjelpsorganisasjoner.

Vi forener vår kjærlighet med kristne irakere som kjemper for å overleve: Jesus, vi er lemmer på din kropp, og brødre og søstre i samme familie. La vår kjærlighet bli mer enn tomme ord!

Vi forener våre tårer med Jesu tårer over mennesker som elsker mørket høyere enn lyset: La ondskapen avta og nedslaktingen av uskyldige mennesker i Irak ta slutt!

Vi forener vår vilje med din, Herre, og ber om at du gjør oss til medarbeidere for fred og rettferdighet: Gi oss vilje til å be og gi, forsake og arbeide for at verden skal bli et tryggere sted å leve. La ditt folk i alle land leve som lys og salt!

Det ber vi om, vår Gud og Far. Amen.