Kurdiske krigere melder at de har tatt tilbake demningen ved Mosul ved hjelp av flystøtte fra USA. Krigere fra Den islamske staten (IS) tok kontroll over området for en uke siden. Foto: Stringer /Reuters / NTB scanpix

– Kurdiske stryker har tatt Mosul-demningen

Irakiske kurdere har tatt tilbake den strategisk viktige demningen i Mosul fra Den islamske staten (IS), meldes det søndag.

De irakiske peshmerga-styrkene har vært støttet av amerikanske flyangrep. IS-opprørere har hatt kontroll over demningen siden 7. august.

– Mosul-dammen er fullstendig befridd, sier Ali Awni, en talsperson fra det kurdiske partiet i Irak til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les analysen: Hatet mot de andre

Elektrisitet for mange

De kurdiske styrkene var søndag kveld i gang med å rydde området rundt dammen for miner og sprengladninger, og dette ville ta en del timer.

Det var samme kvelden fortsatt kamper i det nærliggende området Tal Kayf.

At demningen er under kontroll av kurderne er et av de hittil viktigste skritt i kampen mot krigerne i den sunni-islamistiske gruppen IS (Den islamske staten). De har siden offensiven startet i juni underlagt seg viktige deler av Nord-Irak, blant annet millionbyen Mosul, som ble erobret 10. juni.

Dammen i Mosul i elva Tigris forsyner store deler av regionen med elektrisitet og er også svært viktig for jordbrukerne i Nineveh-provinsen.

Den som kontrollerer demningen, kan i teorien oversvømme store deler av Nord-Irak.

Les også: «La dem merke at de ikke er glemt!»

Nineveh neste mål

Den kurdiske framrykkingen begynte etter at USA lørdag bombet flere IS-mål i nærheten av Mosul-demningen. Amerikanske fly gjennomførte til sammen ni angrep mot IS-stillinger i byen Arbil og ved demningen, bekrefter Pentagon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge USA ble en rekke kjøretøyer som krigerne i IS hadde tatt, ødelagt i angrepet.

Hoshyar Zebari, som inntil forrige måned var utenriksminister i Irak, sier i et intervju med BBC at de kurdiske troppene møtte stor motstand i kampen om dammen.

Neste mål er å gå mot islamistiske krigere som har kontroll over områdene i Nineveh, og la minoritetene som er fordrevet komme tilbake. Blant dem er tusenvis at kristne og yazidier som har flyktet.

Les også
– Over 1.000 yazidi-kvinner holdes fanget i Nord-Irak
Les også
– Kurdiske styrker rykker fram mot Mosul-demning
Les også
USA bekrefter flyangrep nær Mosul-demning