Kurdiske peshmerga-styrker hevder at de med amerikansk flystøtte har gjenerobret deler av den strategisk viktige Mosul-demningen i Nord-Irak. Foto. Reuters / NTB scanpix

USA bekrefter flyangrep nær Mosul-demning

Pentagon bekrefter at amerikanske kampfly har gjennomført ni angrep mot opprørere nær byen Arbil og den store Mosul-demningen i Nord-Irak.

– De ni flyangrepene som hittil er gjennomført har ødelagt eller påført skader på fire pansrede personellkjøretøy, sju bevæpnede biler, to Humveer og en panservogn, heter det i en kunngjøring fra den amerikanske sentralkommandoen.

Ifølge kunngjøringen ble angrepene gjennomført for å støtte opp om det humanitære hjelpearbeidet i Irak, og for å beskytte amerikansk personell og amerikanske installasjoner i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Drevet tilbake

En talsmann for de kurdiske styrkene i området hevdet lørdag ettermiddag at opprørerne er drevet tilbake.

– Den kurdiske peshmerga-styrken har, med flystøtte fra USA, tatt tilbake kontroll over den østlige siden av damområdet, sa major Abdelrahman Korini. Dette er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Strategisk viktig

Mosul-demningen på elva Tigris forsyner store deler av regionen med elektrisitet og er også svært viktig for jordbrukerne i Nineveh-provinsen.

Den som kontrollerer demningen kan i teorien oversvømme store deler av Nord-Irak.

Opprører fra den militante islamistgruppen Den islamske staten (IS) tok kontroll over demningen tidligere i måneden, etter flere dager med intens kamp.

Ifølge øyenvitner fraktet de deretter inn ingeniører for å utføre nødvendig reparasjonsarbeid på demningen.

Les også
– IS har startet massakre i landsby i Irak
Les også
Ber Norge stoppe retur av kristne til Nord-IrakKristne kaldeere
Les også
«Sharia og Den islamske staten kan bare bli etablert med våpen»ShariaDen islamske staten
Les også
– De kristnes eksodus fra Irak kan ikke stoppesIrak