BÅDE ÓG: KrFU vil ha økte midler til å hjelpe når krisen rammer. Dette for at det langsiktige bistandsbudsjettet ikke skal tappes. Her fra en flyktningleir i Libanon.

KrFU vil ha mer nødhjelp tilgjengelig

KrFU vil øke nødhjelpspotten i bistandsbudsjettet med 13 milliarder kroner. – Ole Brumm-politikk, sier FpU.

Bistandsbudsjettet har allerede i dag en nødhjelpspott. KrFU synes ikke denne er stor nok, og vil øke den med 13 milliarder, til totalt 45,5 milliarder kroner.

Leder i KrFU, Emil André Erstad, peker på at penger som skulle gått til andre bistandsprosjekter nå blir brukt på nødhjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Sandberg utfordrer Hareide til duell

– Vi ser at penger som nå går til å hjelpe nærområdene rundt Syria egentlig er midler som skulle gått til andre plasser i verden. Det synes vi i KrFU er uheldig. Vi vil gjøre begge deler, men ser at det er behov for å øke nødhjelpspotten.

– Vi så det blant annet i høst da behovet for nødhjelp til ebolakrisen meldte seg. Da var det behov for å handle raskt. Nå ser vi at antallet flyktninger fra Syria fortsetter å øke – der er behovet for humanitær bistand ekstremt stort, sier Erstad.

Får KrFU gjennomslag vil andelen av brutto nasjonalprodukt som går til bistand økes til 1,4 prosent. Det synes KrFU er et poeng i seg selv. De tror heller ikke det blir noe problem å få med seg moderpartiet på denne økningen.

KrF har vedtak på at 1,4 prosent skal gå til bistand, så jeg forventer at de følger dette når de legger frem budsjettet og begynner forhandlinger om statsbudsjettet. En må skille på bistand og nødhjelp. Bistand er å sørge for langsiktig sosialøkonomisk bistand. Nødhjelp er her å nå.

Les også: En av tre nordmenn gir bort feriepenger

På flukt

Antallet flyktninger som har forlatt Syria har nå passert fire millioner, ifølge FNs høykommissær for flyktninger. I tillegg er minst 7,6 millioner på flukt inne i Syria.

– Dette er den største flyktningbefolkningen fra en enkelt konflikt på en generasjon. Det er en befolkning som trenger støtte av verden, men som i stedet må leve under skrekkelige forhold og synker dypere inn i fattigdom, sier FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres. Dette melder NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nye tall fra tyrkiske myndigheter om syriske flyktninger som har kommet til Tyrkia, viser at det totale antallet flyktninger fra nabolandet har steget til mer enn 4.013.000 mennesker.

Videre er minst 7,6 millioner mennesker på flukt inne i Syria, svært mange av dem i vanskelige situasjoner og i områder som er vanskelige å nå.

Borgerkrigen er inne i sitt femte år, uten at noen løsning på konflikten er i sikte.

UNHCR anslår at antallet syrere som har flyktet fra landet innen utgangen av 2015 vil passere 4,27 millioner.

Tallet har steget raskt. Det er bare ti måneder siden det offisielle tallet på flyktninger fra Syria passerte tre millioner.

– Forverrede forhold driver et voksende antall mennesker mot Europa og andre steder, men det overveldende flertallet forblir i regionen. Vi har ikke råd til å la dem og samfunnene de oppholder seg gli lenger inn i desperasjon, sier Guterres.

Støtte

KrFU vil spille inn forslaget sitt som et krav moderpartiet skal ta med i budsjettforhandlingene.

– Men hvordan skal KrF overbevise Høyre og Frp om dette, Erstad?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg la merke til at utenriksminister Børge Brende (Høyre) denne uken har vært rundt i verden og bedt land om å gi mer til nødhjelp. Står han for det samme hjemme i Norge, så har jo KrFU hans støtte.

Men KrFU har ingen støtte i FpU - Fremskrittspartiets ungdomsparti.

– Dette er ikke noe vi kan støtte, hele forslaget virker virkelighetsfjernt, sier 1. nestformann i FpU, Bjørn-Kristian Svendsrud.

– Det er ekstremt mye penger KrFU vil ha til nødhjelp. Samtidig vil de at Norge skal ta imot 10.000 flyktninger fra Syria. Dette koster også masse penger. Hvor vil KrFU ta pengene fra? Eldreomsorgen, spør han.

Svendsrud sier FpU ikke er fremmed for å bruke penger i nærområdene til Syria.

– Men å gjøre begge deler er virkelighetsfjernt. Vi lever ikke i Ole Brumms virkelighet.

– Tror du KrF vil få igjennom dette forslaget når de forhandler med Høyre og Frp?

– Så lenge vedtaket om ta inn 8.000 flyktninger står, ser jeg det som uaktuelt å få dette gjennom i statsbudsjettet, sier nestformannen, men påpeker at han ikke har mandat til å uttale seg om eventuelle budsjettforhandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Penger

UNHCR sier at den økonomiske situasjonen er et økende problem. For 2015 anslår de at en trenger rundt 45 milliarder norske kroner i humanitær hjelp og utviklingshjelp.

Så langt har bare én firedel av denne summen kommet inn, samtidig som det store flertallet av flyktningene lever under fattigdomsgrensen.

– I tillegg til mer nødhjelp og støtte til nabolandene, må land utenfor regionen ta imot flere flyktninger, sier Jan Egeland i Flyktninghjelpen til NTB.

Flyktninger

59,5 millioner mennesker var på flukt ved inngangen til 2015.

I snitt ble 42.500 nye mennesker drevet på flukt hver dag i 2014 – én annethvert sekund.

I løpet av de siste fem årene har minst 15 kriger startet og/eller blitt gjenopptatt.

Kilde: Flyktninghjelpen, FN, NTB.

Les også
Mer religion i offentligheten
Les også
Shaimaa henrykt over å få komme tilbake til NorgeAsylbarnsaken
Les også
Vil bringe trossamtalen inn i politikken
Les også
Tett på lidelsen og tett på BibelenEspen Ottosen
Les også
Misjon mye viktigere enn politikkSarons Dal