– Dette er en gledens dag for alle oss som har jobbet for asylbarna, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. Arkivfoto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Shaimaa henrykt over å få komme tilbake til Norge

Elleve år gamle Shaimaa Yusuf og hennes familie har fått oppholdstillatelse i Norge og kan dermed reise fra krigen i hjemlandet Jemen. – En gledens dag, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

11-åringen trodde først ikke det hun hørte da moren hennes fortalte at de får komme tilbake til Norge.

– Mamma fortalte det til meg da jeg våknet i dag. Jeg trodde først at jeg drømte. Så ble jeg veldig glad. Jeg sa «du tuller!», sier hun på telefon fra Jemen til Bergens Tidende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Shaimaa forteller at hun håper at de raskt kan komme til Norge.

– Jeg gleder meg veldig til å treffe vennene mine, sier hun.

LES: UDI leter etter asylbarnfamilier

Sammen med to søsken og sin høygravide mor ble Shaimaa uttransportert til Jemen i november i fjor – etter sju år i Norge.

«Takk og pris»

Fredag kom nyheten om at Utlendingsnemnda (UNE) har fattet et nytt vedtak i saken, og dermed får Shaimaa og resten av familien hennes en midlertidig oppholdstillatelse på ett år i Norge.

– Nemnda har anerkjent at barnas behov og tilknytning til Norge går foran andre hensyn, sier advokatfullmektig Vera Vikki, som har representert familien.

Lederen for familiens støttegruppe, Naciye Öztürk, snakket med Shaimaas mor da nyheten ble kjent.

– Afrah sa bare «Takk og pris, takk og pris», fortalte hun til BT.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Shaimaa bodde i Lillesand sammen med familien sin da de ble uttransportert.

– Jeg er fryktelig glad. Det har vært mange spørsmål fra elevene. Vi har forsøkt å få kontakt med Shaimaa innimellom og har snakket med henne noen ganger, sier jentas kontaktlærer på Borkedalen skole, Thomas Johnsen, til NRK.

– Unikt

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande er veldig godt fornøyd med at Shaimaa og hennes familie nå får oppholdstillatelse i Norge.

– Jeg kjenner først og fremst en stor glede. Mitt budskap er å ønske Shaimaa og familien velkommen hjem. De er ikke bare velkomne, men de er sterkt ønsket, sier Hareide.

– Jeg er glad for at regelendringene Venstre og KrF fikk gjennomslag for i april, har medført en reell endring. Dette er en gledens dag for alle oss som har jobbet for asylbarna. Jeg vil spesielt skryte av Bergens Tidende som brakte fram denne saken, sier Venstre-lederen.

I april inngikk Venstre og KrF en avtale med regjeringen om en gruppe asylbarn som ble sendt ut etter å ha vært lenge i Norge. Barna ble sendt ut mellom 1. juli 2014 og 18. mars 2015, selv om det var gitt instruks om at lengeværende asylbarn ikke skulle prioriteres for uttransportering.

– Det er unikt at noen blir hentet tilbake. Vi håper nå at den nye vurderingen vil gjelde flere av barna som ble sendt ut i denne perioden, sier Grande.

Asylbarnsaken

* Asylavtalen som regjeringspartiene Høyre og Frp inngikk med samarbeidspartiene Venstre og KrF i 2013, innebærer at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt når søknader om opphold vurderes. Det gjelder spesielt asylbarn som har vært lenge i Norge.

* De politiske føringene fra Justisdepartementet ble ikke videreformidlet fra Politidirektoratet til Politiets utlendingsenhet (PU), har Bergens Tidende avdekket.

* Politidirektoratet hevder at Justisdepartementets føringer ble forstått og ble lagt til grunn, mens PU-lederen har uttalt at praksis ikke ble endret.

* Ved to anledninger i fjor skal politiet ha fått instruks fra Justisdepartementet om å få fortgang i antall returer av asylsøkere.

* Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt i februar høringer om saken, der blant andre justisminister Anders Anundsen, politidirektøren og sjefen for Politiets utlendingsenhet måtte forklare seg.

* Komiteen avga innstilling i saken 24. mars. Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet gikk inn for mistillit mot Anundsen, mens Kristelig Folkeparti, Venstre og Miljøpartiet De Grønne gikk inn for at Stortinget skal nøye seg med å gi uttrykk for kritikk av statsråden, et såkalt daddelforslag.

* 8. april ble Høyre og Frp enige med Venstre og KrF om en ny asylavtale som innebærer at lengeværende asylbarn som ble sendt ut etter 1. juli i fjor, får vurdert saken sin på ny. Søknaden må sendes fra utlandet, så familiene vil ikke bli hentet tilbake i mellomtiden.

* 19. mai falt det rødgrønnes mistillitsforslag mot justisminister Anundsen (Frp). Forslaget fikk 72 stemmer, mens 97 stemte nei. Opposisjonen samlet seg likevel om sterk kritikk av statsråden gjennom et såkalt daddelvedtak.

Kilde: NTB

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
NOAS bekymret for asylbarna
Les også
PUs oppbevaring av asylbarn får kritikk
Les også
UDI vil sentralisere barnevernssaker for asylsøkere
Les også
Venstre misliker forslaget om søndagsåpentForslagene
Les også
UDI leter etter asylbarnfamilier