KrFU-leder Emil André Erstand landsmøte (foran) og Rogaland KrFU-leder Olaus Trygve Bjuland (hvit skjorte t.v.) stod på hver sin side i debatten om ekteskapsloven. Her fra en annen votering lørdag formiddag. Foto: Silje Rognsvåg

KrFU fortsetter kampen mot homofilt ekteskap

KrFUs landsmøte vedtok lørdag at de fortsatt skal jobbe for å reversere ekteskapsloven.

Det ble vedtatt med 45 av 90 stemmer i en skriftlig votering. En person stemte blankt, 44 stemte for å fjerne motstanden mot homofilt ekteskap i det politiske programmet.

Det var på forhåndventet kamp om ekteskapsloven og homofil adopsjon under landsmøtet.

Tove Welle Haugland, leder for Vest-Agder KrFU, understreket at homofile selvsagt har samme menneskeverd som alle andre, selv om de ikke skulle leve i et ekteskap.

– Vi må ikke snu oss dit vinden blåser. Jeg mener vi i høyeste grad kan si noe om definisjonen på et ekteskap. Innføringen av ekteskapsloven hadde konsekvenser for barn, og vi burde hatt en grundig gjennomgang av dette i forarbeidene til loven, sa Haugland.

Les lederartikkelen: KrF-enighet for fall?

Svikter grunnfjellet?

KrF-leder Knut Arild Hareide åpnet nylig for en tilsvarende debatt i moderpartiet.

Under lørdagens debatt på KrFUs landsmøte uttrykte flere bekymring for at velgerne ville svikte partiet dersom kampen mot ekteskapsloven ble lagt ned.

– Vi står i fare for å miste mange trofaste velgere og fremmedgjøre oss selv. Vi vil være tydelig på våre verdier. Mange snakker om barnets beste, få snakker om barnets rett. Det handler ikke om hvor gode omsorgspersoner lesbiske og homofile kan være, men om å frarøve barna rett til en mor og en far, sa Victoria Tornes, leder for delegasjonen fra Møre og Romsdal.

– Det er mange der ute som kunne tenke seg å stemme på KrFU, men hindres på grunn av enkelte prinsipper, parerte Sindre Frøyshov fra Akerhus KrFU til spredt applaus fra salen.

– Jeg mener at grunnfjellet er stort og at vi fortsatt kan være på store høyder selv om vi er tydelig på at vi ønsker å reversere ekteskapsloven, svarte Tornes til stor applaus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se også:KrFU-lederens tale til landsmøtet - og saken om atEmil André Erstad ble gjenvalgt som KrFU-leder

Skille juridisk og teologisk

Flere av delegatene som argumenterte for å legge ned kampen mot ekteskapsloven var kledd i t-skjorter med KrFUs logo med hjerte i en sirkel.

De la vekt på å understreke forskjellen på ekteskapet i religiøs forstand og juridisk forstand.

– Det vi vedtar her i dag går først og fremst på det juridiske. For homofile er det en nedgradering å kalle deres samliv for noe annet enn det heterofile par har, fordi det rettighetsmessig går ut på det samme,  saHanne Marie Pedersen-Eriksen, leder for Buskeruds delegasjon og KrFUs homonettverk, under debatten.

Advarte mot framtida

Marie Ljones Brekke i Rogaland KrFU understreket at barns beste er å vokse opp med to foreldre, med både mannlig og kvinnelig rollemodell.

– Dersom kjærlighet er det overordnede argumentet, tror jeg tror vi får en debatt om noen år om hvor vidt tre personer kan inngå ekteskap, søskenbarn og nærmere slektsrelasjoner. Da kan vi dra det så langt at det er ekteskap om opptil flere personer samtykker, sa Brekke.

Alternativene

Delegatene skulle stemme over fire alternativer i første runde.

Det første var landsstyret og KrFU i Oslo, Akershus og Østfold sitt forslag om å stryke dette punktet i partiprogrammet som definerer ekteskapet som en ordning mellom en mann og en kvinne:

«Ekteskapsloven, adopsjonsloven, barneloven og bioteknologiloven skal bygge på prinsippet om at alle barn har rett til en mor og en far og arbeide for å endre den vedtatte ekteskapsloven, slik at den gamle lovens definisjon av ekteskap som en ordning mellom mann og kvinne gjenopprettes.»

Uenighet

Alternativ to var å erstatte punktet med følgende tekst: «at adopsjonsloven, barneloven og bioteknologiloven skal bygge på prinsippet om at alle barn har rett til en mor og en far». Dette alternativet ville legge ned kampen mot ekteskapsloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et tredje alternativ holdt fast på motstanden mot ekteskapsloven, og var en kortere utgave av dagens punkt. Det ble på forhånd støttet av Møre og Romsdal KrFU.

Alternativ fire var å beholde den opprinnelige teksten, foreslått av Vest-Agder KrFU.

Etter første votering fikk forslag nummer én og tre færrest stemmer av de 90 stemmeberettigede. Totalt sett var salen delt på midten om hvor vidt kampen mot ekteskapsloven skulle legges ned, med 45 stemmer til sammen for alternativ én og to, og like mange til sammen for tre og fire.

I andre votering stemte delegatene over forslag nummer to og fire, som fikk henholdsvis 44 og 45 stemmer, og én blank stemme.

Se KrFU-lederens tale til landagmøtet