STØTTER IKKE: Anders Tyvand påpeker at KrF ikke vil støtte Høyre og Frps forslag til ny privatskolelov.

KrF vil ikke støtte forslag til ny privatskolelov

Kristelig Folkeparti vil ikke støtte den blå regjeringens forslag til ny privatskolelov. De frykter oppblomstring av private skoler som er helt like den offentlige skolen.

- Vi vil ikke støtte den lovendringen som statsråd Torbjørn Røe Isaksen varsler. Vi er opptatt av at vi fortsatt skal ha en formålsstyrt privatskolelov, poengterer stortingsrepresentant Anders Tyvand.

Han legger til at KrF gjerne vil ha flere privatskoler, men for at det for dem er det viktig at de private skolene utgjør et alternativ til den offentlige skolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har ikke noe behov for å få mange private skoler som er helt like den offentlige skolen, sier Andres Tyvand.

Går feil vei

Han mener også at det er feil vei å gå å tillate midlertidige unntak fra formåls-reglene.

- Jeg er helt enig med det Torgeir Flateby sa til Dagen tirsdag om at man heller bør se på en utvidelse av kriteriene for formål i privatskoleloven.

- Det kan vi gjerne ta en diskusjon med Røe Isaksen om. Vi ønsker også å være åpne for nye ideer som kan utgjøre et alternativ til den offentlige skolen. Men da er ikke veien å gå og åpne for alle privatskoler som oppfyller kvalitetskriteriene.

Tyvand er både bekymret for hvordan kunnskapsministeren har tenkt å begrense etableringen av friskoler. I dag skal man utgjøre et alternativ, enten religiøst eller pedagogisk.

- Hvordan skal man begrense det om han fjerner de kravene? Det vi vet fra regjeringserklæringen er at de ikke skal tillate privatskoledrift dersom den private ødelegger for den offentlige, lokale skolen.

- Det høres jo greit ut i utgangspunktet, men det kan føre til at det blir vanskeligere å etablere en kristen skole i en bygd eller i en liten by.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Derfor vil det varslede lovforslaget være svært uheldig i våre øyne, poengterer stortingsrepresentanten fra Vestfold.

Ikke behov

Tyvand mener at en lovendring kan innebære at det blir vanskeligere å etablere alternative friskoler og at man i stedet bytter ut det med flere privatskoler som er helt like den offentlige skolen.

- Det har vi ikke behov for, slår Anders Tyvand fast. DAGEN

Les også
Flertall sier nei til privatskoler
Les også
Røe Isaksen lover streng privatskolepraksis
Les også
Kvitsund Gymnas frikjent av myndigheteneKvitsund-saken
Les også
Svensk friskole-konsern er konkurs
Les også
Skolekø nattestid - bokstavelig talt
Les også
Solberg trekker fram skole og psykisk helse