Kvitsund Gymnas frikjent av myndighetene

Utdanningsdirektoratet (Udir) fastslår i sin endelige tilsynsrapport at de ikke har avdekket lovbrudd ved privatskolen.

Sko­len har nå «etab­lert kla­ra­re ru­ti­nar for ar­bei­det innan­for om­rå­da som er tema for til­sy­net, og sko­len har endra prak­sis der denne viste seg ikkje å vere i sam­svar med lov­kra­va», skri­ver Udir i den en­de­li­ge rap­por­ten.

Det stor­met rundt Kvit­sund Gym­nas da en mel­ding fra en elev ved Kvit­sund til Fyl­kes­man­nen i Tele­mark sprakk i medie­ne i ja­nu­ar i år. Kjer­nen i kri­tik­ken fra ele­ven var etetikk­hef­te som blant annet skrev at år­sa­ken tilho­mo­fi­li kunne komme av en skade hos barn i 2-3-års­al­de­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tirs­dag mot­tok Kvit­sund Gym­nas rap­por­ten som gjør at de nå kan senke skuld­re­ne:

«Til­sy­net av­dek­ka ingen lov­brot på sko­len, som kunne gje grunn­lag for re­ak­sjon etter pri­vat­skole­lova. Til­sy­net med Kvit­sund Gym­nas AS er med dette av­slut­ta».

Kri­tik­ken

Udir førte til­syn med sko­len 23. april i år. I kjøl­van­net av dette kom den en fore­lø­pig rap­port som på­pek­te flere brudd på pri­vat­skole­lo­ven. I rap­por­ten stod det blant annet at «feil ved opp­nem­nin­ga og sa­man­set­jin­ga av sty­ret kan få di­rek­te kon­se­kven­sar for andre as­pekt ved verk­sem­da».

Den fore­lø­pi­ge til­syns­rap­por­ten mente det var en nær sam­men­heng mel­lom mang­len­de sty­ring og kon­troll fra sty­rets side og de andre mang­le­ne knyt­tet til sko­len.

Ut­dan­nings­di­rek­to­ra­tet kri­ti­ser­te også sty­ret for fra­vær av ru­ti­ner for å sikre at fag- og time­plan­for­de­lin­gen ble plan­lagt i sam­svar med re­gel­ver­ket.

Job­bet med end­rin­ger

Skole­le­del­sen har brukt mye tid på å endre Udirs på­pek­nin­ger.

- Jeg er glad for at rap­por­ten fra Udir en­de­lig fore­lig­ger. Vi valg­te en of­fen­siv hold­ning til denne pro­ses­sen og vi har ar­bei­det mye med dette og har fått på plass både bedre sty­ring og kon­troll, sier rek­tor Tor­leif Belck-Ol­sen ved Kvit­sund Gym­nas.

End­rin­ge­ne

7. mars i år slut­tet Kvit­sund-læ­re­ren som hadde laget det opp­rin­ne­li­ge hef­tet. Iføl­ge rek­tor Belck-Ol­sen var det en per­so­nal­sak, og hadde in­gen­ting med etikk­hef­tet å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det om­strid­te hef­tet ble i vår byt­tet ut med et annet etikk­hef­te som har vært i bruk på Trygg­heim vi­dare­gå­an­de skule siden 2007.

Et styre­ved­tak krev­de det opp­rin­ne­li­ge etikk­hef­tet fjer­net fra un­der­vis­nin­gen al­le­re­de i 2009. Den fore­lø­pi­ge til­syns­rap­por­ten på­pek­te at sty­ret ikke hadde gode nok ru­ti­ner til å følge opp til­tak ved re­gel­brudd.

- Vi er til­fred­se med at vi har fått en ren rap­port som slår fast at vi nå ikke har for­hold ved Kvit­sund som bry­ter med lover og for­skrif­ter, sier Belck-Ol­sen.

DAGEN