Joshua French under rettssaken der han var tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

KrF vil ha svar om Joshua French

Kristelig Folkeparti vil ha svar på hva norske myndigheter gjør for å få Joshua French hjem fra Kongo, etter at nordmannens mor fortalte at hun har gitt opp håpet.

«Hva kan Utenriksdepartementet gjøre, og hva slags planer har departementet videre, for å få Joshua Olav Daniel Hodne French benådet eller overført til soning i Norge», lyder spørsmålet som er sendt til utenriksminister Børge Brende (H).

Spørsmålsstiller er KrFs Astrid Aarhus Byrknes, som er vara for Knut Arild Hareide mens han er i pappapermisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg leste om moren som er i ferd med å gi opp kampen. Det er en tøff kamp hun har kjempet for sin sønn. Uansett hva folk mener, om de tror han er skyldig eller uskyldig, så er det så uverdige forhold at jeg vil forhøre meg om hva vi gjør fra Norges side, sier Byrknes til NTB.

På sykehus

Kari Hilde French fortalte til VG tidligere denne uka at hun er innstilt på å bli i Kongo med sønnen «hvis det ikke skjer et mirakel». Den siste tiden har sønnen slitt med store helseproblemer. Han har vært innlagt på sykehus siden januar.

Moren har bodd i Kinshasa i to år for å hjelpe sønnen.

Byrknes sier hun blir berørt av å lese om morens kamp og situasjonen hun og sønnen befinner seg i. På tross av spørsmålet til Brende sier Krf-politikeren at hun tror myndighetene gjør det de kan.

– Men kan de gjøre noe i tillegg? Har de noen planer? Kan en prøve ytterligere å få dette på dagsorden igjen? Det er det jeg vil ha svar på, sier Byrknes. Hun er åpen for at myndighetene kanskje arbeider i det stille.

Kari Hilde French fortalte til VG tidligere denne uka at hun er innstilt på å bli i Kongo med sønnen «hvis det ikke skjer et mirakel».

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Savner broren

Joshua French fylte torsdag 34 år.

– Sju år av livet med storebroren min er blitt tatt fra oss, skriver søsteren Hannah French i et innlegg på bloggen Free French and Moland.

– Jeg savner deg og ditt sjarmerende smil, min elskede bror, skriver hun.

Joshua French og kameraten Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo i 2009 og senere dømt til døden blant annet for medvirkning til drap på sjåføren Abedi Kasongo, våpenbesittelse og spionasje.

Moland døde i fengselet i august 2013 og i januar året etter ble French dømt for å ha drept ham.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
Gir opp håpet om å få Joshua hjem
Les også
Joshua French fengslet i 2.500 dager
Les også
– Fortjener å få tittelen «Årets mor»
Les også
Joshua French får saken vurdert på nytt
Les også
French må få reise hjem, mener sjåførens enke