Gir opp håpet om å få Joshua hjem

Kari Hilde French har innstilt seg på at sønnen Joshua ikke kommer hjem fra Kongo. Men støtttegruppen gir ikke opp. «Vi er avhengig av hjelp fra Kristen-Norge; med bønn og økonomisk støtte.»

De to siste årene har Kari Hilde French bodd i Kongo for å støtte sønnen, som har sittet fengslet de siste sju årene.

– Jeg tør ikke håpe lenger. Det har vært så mange skuffelser, så mange ganger der vi har trodd at vi var nær en løsning før døren har blitt stengt på nytt. Nå orker jeg ikke flere skuffelser. Smerten blir for stor. Nå innstiller jeg meg på at jeg og Joshua må bli her i Kongo hvis det ikke skjer et mirakel, sier hun til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sju års venting

bloggen skrev French mandag at snart sju års venting på en løsning i Kongosaken har blitt for mye.

«I ordspråkene 13:12 står det følgende: «Langvarig venting gir et sykt hjerte». Mitt hjerte er blitt truffet av en knyttneve litt for mange ganger. Nå innstiller jeg meg på at skjer det ikke et mirakel, så blir Joshua og jeg her i Kongo. Hva som da vil skje vet ingen. Særlig tiden etter at Tjostolv døde har vært tung, først og fremst for hans familie, for Joshua og meg og alle andre som er glade i ham. Jeg husker hvordan Joshua sa til meg en tid før Tjostolv døde at ingen forstår hvor mye vi har lidd. Den lidelsen ble enda mye verre etter august 2013 for Joshua. Nå klarer heller ikke jeg å ta mer enn en time av gangen», skriver hun.

Nær løsning

I intervjuet med VG sier French at det har vært svært nær en løsning for å få sønnen tilbake til Norge flere ganger, men at hun de siste tre månedene har begynt å gi opp håpet.

– Nå må jeg begynne å innstille meg på at jeg kan bli værende her i lang tid fremover. Den tanken er vanskelig å venne seg til, sier hun.

Joshua French ble i 2009 pågrepet sammen med kameraten Tjostolv Moland for drapet på sjåføren Abedi Kosongo. Moland ble dømt for drapet, mens Joshua ble dømt for drapsforsøk på en av passasjerene. Begge ble i tillegg dømt for våpenbesittelse og spionasjon. I januar 2014 ble French dømt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland i fengselet. Den siste perioden har han slitt med store helseproblemer og har flere ganger vært innlagt på sykehus.

Sliter med helsen

Også moren sliter med helsen. I et innlegg på bloggen 31. mars skriver hun at hun er så sliten at hun ligger gjennomsnittlig 15 timer per døgn.

«Det er en ekstra seng på Joshuas rom som jeg kan bruke, så når jeg er hos ham sitter eller ligger jeg i sengen med en bok. Av og til sover jeg også. Så der ligger vi i hver vår seng! Nå som TV er kommet på et bord mye nærmere Joshuas seng, kan han se hva som vises og bruke fjernkontrollen. Vi er glade for det som hjelper Josh litt i hverdagen. Før jeg går om kvelden ser vi på franske nyheter. Hemoglobinet er fortsatt for lavt i forhold til vestlig standard».

– Trist å lese

Støttegruppen til Joshua French påFacebook hadde mandag over 8.700 medlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den vokser stadig, opplyser Nadia Andelip Tvedten på vegne av admingruppen.

– Hvordan var det å få nyheten om at Kari Hilde French gir opp håpet om å få sønnen hjem?

– For oss er det ingen nyhet at hun sliter, men det er trist å lese at hun gir opp håpet.

Hun peker på at Joshua er på sykehus nå, etter å ha sittet i en timannscelle noen år. Bare med en glugge i veggen og stanken fra kloakken rett utenfor.

– At han har klart seg til nå er et mirakel. Håpet er jo at han får komme hjem før han mister livet, sier hun.

Avhengig av hjelp

I programmet «Mama French», som ble sendt på TV2 i februar, opplyste Kari Hilde at hun brukte 12.000 kroner i måneden på å forsørge sin sønn. Etter at han ble lagt inn på sykehus i januar, har de månedlige utgiftene steget til over 100.000, ifølge Tvedten.

– Vi setter all vår lit til at støttegruppa kan gi økonomisk støtte. Men sannheten er at vi er avhengig av hjelp fra Kristen-Norge; bønn og økonomisk støtte, understreker hun.

Tvedten håper videre at mange kristne vil stille opp for Kari Hilde French som har levd i kummerlige forhold lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Så engasjementet for Joshua French fortsetter som før?

– Ja. Joshua er blitt en person som mange ser opp til, og stadig flere blir overbevist om at han er uskyldig dømt.

Kar Hilde French innstiller seg på å bli i Kongo, med mindre det skjer et mirakel. Tvedten appellerer til kristne om å be om det mirakelet.

– Vi appellerer til ulike instanser for hjelp, men har møtt mange stengte dører. Om ikke vi får gjort noe annet, så kan vi i alle fall hjelpe henne økonomisk, sier hun.