IKKE GENIALT: - Å støtte Levende Folkekirke ville ikke vært det mest geniale KrF hadde gjort. Men hadde Hareide gjort det, ville han samtidig ha fratatt partiet De Kristnes muligheter til å få noen mandater inn i kommunestyrer, mener Frank Aarebrot.

– KrF må tie om hva folk gjør på soverommet

Venstres leder flagger standpunkt for Åpen Folkekirke, mens KrF-lederen ikke vil blande seg i kirkens domene. Det mener valg- forsker Frank Aarebrot de gjør klokt i.

Venstre-leder Trine Skei Grande håper mange vil stemme på Åpen folkekirke for å sikre en åpen og bred folkekirke.

– Det er ingen hemmelighet at jeg stemmer på lista som Odd Einar står på, sier hun til Dagsavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dørum står på listen til Åpen folkekirke, hvis fremste fanesak er å åpne for samkjønnet vigsel i Den norske kirke.

Knut Arild Hareide, partileder i KrF, oppfordrer folk til å stemme ved kirkevalget. Han er sogar en av ambassadørene for Kirkevalget, som har som oppgave å få folk til stemmeurnene.

Men der stopper likheten med Skei Grande. Gjennom sin rådgiver sier Hareide i en sms til Dagen at han ikke vil komme med anbefalinger om hvilke liste folk skal stemme på i Kirkevalget. «Han er politiker og blander seg ikke inn i det som er kirkens domene. I denne sammenheng er han bare vanlig kirkemedlem», svarer rådgiver Dag Fedøy.

«Hva folk skal stemme blir opp til den enkelte. I lokalvalget anbefaler Hareide å stemme KrF», skriver han videre.

Les: Prester på tynn is

Taper-sak

Valgforsker og professor Frank Aarebrot forstår at Hareide er forsiktig med å flagge side i Kirke-valget.

– Når KrF uttaler seg om hva folk gjør på soverommene sine, så gjør partiet dårlige valg. Men når de har andre fanesaker, som for eksempel kontantstøtten, gjør de gode valg. KrF kan håpe på å få noen kristne homofile til å stemme på seg, fordi disse velgerne liker det KrF sier om flyktningkrisen. Samtidig vil de ikke støte fra seg de som mener ekteskapet er en ordning mellom mann og kvinne.

– Ville det vært politisk selvmord å flagge støtte til Levende Folkekirke?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det ville ikke vært det mest geniale de hadde gjort. Men hadde Hareide gjort det, ville han samtidig ha fratatt partiet De Kristnes muligheter til å få noen mandater inn i kommunestyrer. For De Kristne har neppe noe problem med å flagge støtte til Levende Folkekirke, sier Aarebrot.

Levende Folkekirke stiller ikke egne lister, men foreslår å kumulere kandidater på nominasjonskomiteens liste, som ikke ønsker å innføre vigsel av homofile.

– Er det uryddig av politiske partiledere å så klart flagge holdning i en sak i Kirken?

– De må ha lov til å uttale seg. Det man kan reagere litt på er når politiske ledere og andre som ikke er medlem av Den norske kirke uttaler seg kraftig. De bør være mer forsiktige.

LES: Kirkerådslederen skaper tvil om kirkens basis

Lav deltakelse

Ved forrige kirkevalg var det bare 28.000 av de nærmere 400.000 stemmeberettigede som sa sin mening i bispedømmerådsvalget i Oslo. Det tilsvarer en deltakelse på 7 prosent. I menighetsrådsvalget stemte 8,1 prosent. På landsbasis var deltakelsen henholdsvis 10,6 og 13,4 prosent.

Også tidligere SV-leder Kristin Halvorsen støtter Åpen folkekirke.

Det samme gjør helseminister Bent Høie (H) og en lang rekke kjendiser fra blant annet kultur- og næringsliv, skriver VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirkevalget

Valg til landets 1.235 menighetsråd og valg til landets 11 bispedømmeråd.

Kirkevalget holdes samtidig med valg til fylkesting og kommunestyrer 13. og 14. september 2015.

Til menighetsrådene skal det samlet velges i underkant av 8.000 medlemmer.

Den endelige sammensetningen av Kirkemøtet er ikke klar før desember. Dette grunnet indirekte valg av 12 representanter.

Les også
Partisekretæren tar sterk avstand fra 22.juli-profetien
Les også
Statsministeren takker for asyl-dugnaden
Les også
Sørensen krever svar fra Erik Selle22. juli-bok
Les også
Israeler tiltalt for drap etter knivstikking i homoparade
Les også
Sorenskriver fengslet etter homo-nekt