KrF ber om mer til abort-forebygging

Mer penger til abortforebyggende tiltak og sterkere satsing mot økende barnefattigdom i Norge. Det er to av KrFs ønsker for 2015-budsjettet.

Fram til ons­dag er den blå re­gje­rin­gen opp­tatt med å legge de førs­te ram­me­ne for neste års bud­sjett i et kon­fe­ranse­rom på Hur­dal­s­jø­en Ho­tell. I bun­nen for det hele lig­ger sam­ar­beids­av­ta­len som de fire ikke-so­sia­lis­tis­ke par­ti­ene skrev under for fem må­ne­der siden.

- Vi vil ut­ford­re re­gje­rin­gen om å løfte abort­for­byg­gen­de ar­beid. Det er en opp­he­tet de­batt om mange te­ma­er om­kring abort nå. Men uav­hen­gig av parti­far­ge er vi enige om er at 15.000 abor­ter i året er for mange, på­pe­ker Syv­er­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Stand­punk­tet om at abort­tal­let er alt­for høyt må også vise seg i prak­tisk po­li­tikk, på­pe­ker KrF-tals­man­nen.

Orden i øko­no­mi­en

Både Syv­er­sen og Venst­res fi­nans­po­li­tis­ke tals­mann, Terje Brei­vik, har et over­ord­net mål for 2015-bud­sjet­tet: Re­gje­rin­gen må be­gren­se penge­bru­ken og holde orden i norsk øko­no­mi.

- Det vik­tigs­te er at vi hol­der orden i norsk øko­no­mi, noe som gjør at vi kan prio­ri­te­re også i årene som kom­mer, sier Syv­er­sen.

- Venst­re tar for gitt at re­gje­rin­gen hol­der igjen på penge­bru­ken og sal­de­rer bud­sjet­tet gjen­nom re­el­le om­prio­ri­te­rin­ger eller inn­spa­rin­ger, Terje Brei­vik til NTB.

Fat­ti­ge barn

Hans Olav Syv­er­sen peker på at et annet fel­les inn­sats­om­rå­der er am­bi­sjo­nen om å gjøre noe med barne­fat­tig­dom­men her i lan­det.

- An­tal­let fat­ti­ge barn økte under den for­ri­ge re­gje­rin­gen. Det tren­ges et ar­beid her. Et ek­sem­pel kan være inn­tekts­gra­der­te taks­ter in­nen­for barne­hage og SFO.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi vet at fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner som Røde Kors, Kir­kens By­mi­sjon og Frel­ses­ar­me­en, dri­ver fe­rie­til­bud og fri­tids­ak­ti­vi­te­ter uten for store kost­na­der. Støt­te til like mål­ret­te­de til­tak har jeg tro på og at ikke sta­ten skal gjøre alt, på­pe­ker KrF-tals­man­nen.

Han og Brei­vik deler også et håp om at neste års bud­sjett skal få en til­strek­ke­lig grønn pro­fil.

Fri­vil­lig­het og bi­stand

Om bi­stands­bud­sjet­tet sier le­de­ren i fi­nans­ko­mi­te­en at han har opp­fat­tet at både stats- og uten­riks­mi­nis­ter har slått fast at 1-pro­sent- målet skal gjel­de. Han sto­ler på dem.

- Vi øns­ker fort­satt å bedre ramme­vil­kå­re­ne for fri­vil­lig sek­tor. Vi fikk økt skatte­fra­drag for i år, og jeg håper det kan fort­set­te også neste år. Mins­ket rap­por­te­rings­plikt er også et mål slik at or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne kan drive mer med fri­vil­lig­het og mind­re med pa­pir­ar­beid.

Syv­er­sen leg­ger til at kom­mune­øko­no­mi­en vil bli vik­tig fordi det tross alt der tje­nes­ter som skole, syke­hjem og eldre­om­sorg blir or­ga­ni­sert.

De­batt i Stor­tin­get

Han vil ikke snak­ke om krav til bud­sjet­tet, men bare om fø­rin­ger som lig­ger i sam­ar­beids­av­ta­len:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi er Ikke noe skygge­ka­bi­nett som ope­re­rer halv­veis inn i re­gje­rin­gen. Den store de­bat­ten blir når bud­sjet­tet blir fram­lagt. Vi er opp­tatt av at de vir­ke­li­ge bud­sjett­run­de­ne skjer i Stor­tin­get uten at alt er lagt fer­dig på for­hånd.

DAGEN

Budsjettkonferansen

Tidlig i mars hvert år har det vært tradisjon for at regjeringen setter seg sammen for en første drøfting av rammene for neste års budsjett

Solberg-regjeringen har valgt Hurdalsjøen kurs- og konferansesenter som arena for debatten

For første gang skal den blå regjeringen snekre et helt eget budsjett, men må også ha blikket rettet mot samarbeidsvennene i Venstre og Kristelig Folkeparti

Les også
Absolutt forbud mot abort av «levedyktig foster»
Les også
KrF-topp ber partiet tenke nytt om abort