Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Absolutt forbud mot abort av «levedyktig foster»

Abort av antatt levedyktige fostre kan bare foretas når det foreligger en nødrettssituasjon fordi det er fare for kvinnens liv eller helse. Grensen settes nå ved «22 fullgåtte uker»

Helse- og om­sorgs­mi­nis­ter Bent Høie (H) fast­slår dette prin­sip­pet i et brev til Norsk gy­ne­ko­lo­gisk for­ening.

Stats­rå­den støt­ter der­med Helse­di­rek­to­ra­tets tolk­ning av abort­lo­ven og tar klart av­stand fra gy­ne­ko­log­for­enin­gens stand­punkt om at det «i helt spe­si­el­le til­fel­ler» bør kunne fore­tas abor­ter etter 22 uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bak­grun­nen for stats­rå­dens brev er at sty­ret i Norsk gy­ne­ko­lo­gisk for­ening i de­sem­ber kri­ti­ser­te Helse­di­rek­to­ra­tet for å ha be­stemt at kvin­ner ikke i noen til­fel­ler skal få ta abort etter «22 full­gåt­te uker».

På­stått lov­stri­dig

Norsk gy­ne­ko­lo­gisk for­ening hev­det at Helse­di­rek­to­ra­tet med sitt ved­tak fra­rø­vet spe­si­elt ut­sat­te kvin­ner en vik­tig rett, og at dette ved­ta­ket er i strid med abort­lo­ven og abort­for­skrif­ten.

Stats­råd Høie tar helt mot­satt stand­punkt. Han si­te­rer lo­vens be­stem­mel­se om at det ikke kan gis til­la­tel­se til svan­ger­skaps­av­brudd når det er «grunn til å anta at fos­te­ret er leve­dyk­tig».

«Dette for­bu­det er ab­so­lutt. Det vil si at grun­ner som for ek­sem­pel lav alder, gra­vi­di­tet som følge av kri­mi­nell hand­ling eller andre ster­ke so­sia­le grun­ner ikke kan be­grun­ne abort av leve­dyk­ti­ge fost­re», skri­ver Høie i bre­vet til gy­ne­ko­log­for­enin­gen.

Stats­rå­dens vur­de­ring

Han på­pe­ker at siden abort­lo­ven ble ved­tatt i 1975, har gren­sen for leve­dyk­tig­het flyt­tet seg fra 24-28 uker og ned­over. I merk­na­de­ne til abort­for­skrif­ten blir det nå slått fast at et fos­ter nor­malt må anses å være leve­dyk­tig rundt ut­gan­gen av 22. svan­ger­skaps­uke.

Høie kom­mer i bre­vet med sin egen vur­de­ring om hvor­dan abort­lo­ven skal for­stås. Han viser til at etter lo­vens ord­lyd er det til­strek­ke­lig at det er «grunn til å anta» at fos­te­ret er leve­dyk­tig for at for­bu­det mot abort inn­trer.

«Etter min vur­de­ring inn­trer for­bu­det så­le­des al­le­re­de i de til­fel­le hvor det er en 'viss mu­lig­het' for at fos­te­ret kan være leve­dyk­tig.

Det at det sta­tis­tisk sett frem­de­les er re­la­tivt få fost­re som over­le­ver rundt uke 22 er med andre ord ikke i seg selv et ar­gu­ment for at et fos­ter ikke anses å være leve­dyk­tig. Der­imot vil det fak­tum at det fin­nes ek­semp­ler på leve­dyk­ti­ge fost­re rundt 22 uker gi 'grunn til å anta' at et fos­ter på full­gåt­te 22 uker er leve­dyk­tig», skri­ver Høie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ty­de­li­ge­re for­skrift

Høies kon­klu­sjon på dette re­son­ne­men­tet er at det etter gjel­den­de rett ikke er grunn­lag for en skjønns­mes­sig vur­de­ring av om det er grunn til å anta at et fos­ter er leve­dyk­tig etter full­gåt­te 22 uker (21 uker pluss seks dager). Unn­tak fra dette er nød­retts­i­tua­sjo­ne­ne i abort­lo­vens pa­ra­graf 10, det vil si når det er fare for kvin­nens liv eller helse. «Unn­tak gjel­der også når fos­te­ret har en til­stand som er ufor­en­lig med liv», skri­ver Høie.

Han vars­ler i bre­vet at Helse- og om­sorgs­de­par­te­men­tet i løpet av våren vil sende på hø­ring en for­skrifts­end­ring som «vil ty­de­lig­gjø­re denne gren­sen yt­ter­li­ge­re».

(©NTB)

Les også
9 av 10 dropper fastlegen når de skal ta abort8. mars