Israelske bakkestyrker utenfor den nordlige delen av Gazastripen fredag kveld. Foto: Reuters / NTB scanpix

KrF avviser handelsboikott av Israel

Knut Arild Hareide mener Norge vil miste troverdighet i Midtøsten-konflikten ved å innføre en handelsboikott av israelske varer.

Hareide sier KrF ikke støtter utspillet fra leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), som i Klassekampen lørdag tar til orde for at Norge må innføre handelsboikott av varer som Israel produserer.

Ap har støtte fra hele venstresiden samt regjeringens støtteparti Venstre i dette synet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Historisk rolle

– De siste dagenes grufulle hendelser viser at jobb nummer én er å få til en varig fredsløsning i regionen. Norge har historisk hatt en rolle der vi blir lyttet til av begge parter. Hvis vi blir med i en handelsboikott, så vil vi miste troverdighet som fredsforhandler og en part som kan bringe partene sammen, sier Hareide til NTB.

Hareide sier Norge må legge et betydelig press på både Israel og Hamas for å få en slutt på den voldelige konflikten som pågår.

– Jeg kan på ingen måte forsvare de tapene vi har sett de siste dagene, ikke minst på palestinsk side, men det er viktig å ansvarliggjøre begge parter. Hamas er en organisasjon som ønsker å tilintetgjøre Israel og sier at alle israelere er legitime mål. Hamas hadde muligheten til en våpenhvile, men tok ikke den muligheten, påpeker KrF-lederen.

EU-land advarer

Arbeiderpartiet har støtte fra Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Rødt og regjeringens støtteparti Venstre i ønske om en handelsboikott. De seks partiene mener Norge bør følge i fotsporene til 17 EU-land som nylig advarte sine innbyggere mot å gjøre forretninger med bosettere i ulovlig bosetninger på Vestbredden, Øst-Jerusalem og Golanhøydene.

SV, MDG, Rødt og Venstre ønsker også at Norge bør skjerpe reglene når det gjelder handel med våpen. Norge eksporterer ikke våpen til Israel, men norske våpen kan ende opp der via allierte land. Venstre foreslår å innføre en sluttbrukererklæring, som er en garanti om at mottakerlandet er den endelige brukeren av våpenet. Ap og Sp mener dagens regelverk for våpenhandel er godt nok.

Hareide tror ikke en handelsboikott er veien å gå for å få til fred i regionen.

– Jeg har møtt grupper i Israel som er langt ute på venstresiden og meget kritiske til den sittende regjeringen, men de er meget tydelige på at boikott ikke er veien å gå – verken av handel eller av mer akademisk og kulturell art, sier Hareide.

Les også
Israel forbereder seg på å trappe opp offensiven
Les også
Hvem avgjør hva som er normalt?
Les også
Willoch langer ut mot Israel
Les også
Israel-venner øker oppslutningen i Norge
Les også
Kirken ber om fredelig løsning på Gazastripen
Les også
Brende sender utsending til Hamas