Israelsk artilleri skyter mot Gaza fredag. Foto: Nir Elias/Reuters/NTB scanpix

Israel forbereder seg på å trappe opp offensiven

Israel forbereder seg på å trappe opp offensiven på Gazastripen, men statsminister Benjamin Netanyahu forsikrer om at landets forsvarsstyrker er styrt av moral.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han har bedt militæret gjøre seg klar for en eventuell «betydelig opptrapping» av offensiven på Gazastripen.

Målet med opprustningen av forsvarsstyrkene IDF er blant annet å ødelegge tunneler som Hamas og andre bruker til å smugle våpen inn i Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Soldatene vil ikke gå etter sivile palestinere, lover han.

– IDF er en moralsk hær, og den ønsker ikke å skade ett eneste uskyldig menneske. Ikke ett. Vi opererer kun mot terroristmål, sier Netanyahu ifølge CNN.

Les også: Journalister og aktivister

Barn drept

Det var torsdag kveld statsministeren beordret militæret til å starte en bakkeoffensiv, støttet av israelske fly, helikoptre, marinefartøyer, stridsvogner og artilleriild.

27 mennesker er drept på Gazastripen fredag, opplyser palestinske helsemyndigheter til nyhetsbyrået Reuters. Blant de drepte er et spedbarn, to barn og en 70 år gammel kvinne.

Også tre tenåringer ble drept fredag nær Beit Hanun nord i Gaza, ifølge talsmann for nødetatene Ashraf al-Qudra.

Nyhetsbyrået AFP melder at totalt 264 personer er drept på Gazastripen siden Israel innledet militæraksjonen «Operation Protective Edge» tirsdag i forrige uke.

Også to israelere har så langt mistet livet. En israelsk soldat mistet livet natt til fredag, og en sivil ble drept i et rakettangrep tidligere i uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: – Spesielt å være i Israel, nå som situasjonen er så spent

Skarp kritikk

Den norske legen Mads Gilbert sa fredag morgen at det siste døgnet på Shifa-sykehuset i Gaza by var som et helvete på jord.

– Det har vært hjerteskjærende og nesten uutholdelig å se disse barna fra et halvt år og opp til 13-14 år, som har splintskader over alt, og som er blodige og skjelvende. Det er lite medikamenter og lite kapasitet, sa Gilbert til NTB.

Utenriksminister Børge Brende (H) kom sent torsdag kveld hjem fra Midtøsten etter samtaler med ledere i regionen, inkludert Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Fredag rettet han skarp kritikk mot Israel:

– Israels bakkeoffensiv på Gazastripen er uakseptabel. Jeg appellerer nå til Israel om å forholde seg til folkeretten – om å skille mellom sivile og militære mål, sier en skuffet Brende til NTB.

– Vi ser allerede hjerteskjærende bilder fra Gaza. Jeg er redd bakkeoffensiven vil medføre flere tap av sivile liv, fortsetter utenriksministeren.

Brende mener at det torsdag kveld fortsatt hadde vært mulig å få på plass en våpenhvile:

– Det er svært alvorlig at dette skjer, ettersom det fortsatt var reelle forhandlinger om våpenhvile da bakkeoffensiven ble igangsatt, sier Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Israel-venner øker oppslutningen i Norge

Forhandlingene kollapset

I tillegg til Brende har blant annet Tysklands og Italias utenriksministre, Frank-Walter Steinmeier og Federica Mogherini, vært i regionen denne uken. Sammen med Midtøsten-kvartettens spesialutsending Tony Blair og regionale ledere har man prøvd å presse fram en våpenhvile – så langt uten hell.

– Å gjennomføre en bakkeoffensiv er i utgangspunktet en uakseptabel eskalering. Når det i tillegg var forhandlinger, er det spesielt alvorlig, understreker Brende.

På spørsmål om hva bakkeoffensiven sier om det internasjonale samfunnets mulighet til å påvirke partene i konflikten, svarer Brende:

– Det som har skjedd, er svært beklagelig. Men arbeidet er ikke bortkastet. Arbeidet med å få på plass en våpenhvile fortsetter, sier Børge Brende.

Obama bekymret

USAs president Barack Obama uttrykte sin bekymring for situasjonen på Gazastripen i en telefonsamtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu fredag.

I samtalen mellom de to statsoverhodene understreket Obama Israels rett til å forsvare seg. Men han uttrykte samtidig bekymring over risikoen for en opptrapping av konflikten på Gazastripen, og at han håpet Israel ville fortsette å agere på en måte som begrenser sivile tap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge Obama er USAs utenriksminister John Kerry forberedt på å besøke området.

Les også
Kerry ber Israel være «nøyaktig» for å unngå sivile tap
Les også
Israel-venner øker oppslutningen i Norge
Les også
– Spesielt å være i Israel, nå som situasjonen er så spent
Les også
Israelske bakkestyrker går inn på Gazastripen