Den 26 år gamle mannen som skal ha forsøkt å drepe den danske islamkritikeren Lars Hedegaard (bildet) i Danmark i februar i fjor, er på frifot etter at han ble pågrepet i Tyrkia tidligere i år.

Krever svar etter løslatelse av attentatmann i Tyrkia

Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard krever svar fra Tyrkia på hvorfor mannen som er etterlyst for drapsforsøket på islamkritikeren Lars Hedegaard, er løslatt.

I helgen ble det kjent at den 26 år gamle mannen som skal ha forsøkt å drepe den danske islamkritikeren i februar i fjor, er på frifot etter at han ble pågrepet i Tyrkia tidligere i år.

– Vi ser med stort alvor på saken. Utenriksdepartementet innkalte derfor fredag den nåværende tyrkiske ambassadøren for å understreke sakens alvor og behovet for en forklaring, sier Lidegaard i en kommentar til nyhetsbyrået Ritzau.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet visste om løslatelsen

Politiet i København har i en ukes tid kjent til at den 26 år gamle mannen har blitt løslatt av tyrkiske myndigheter.

– For en ukes tid siden erfarte vi gjennom avhør av et medlem av den mistenktes familie, at den mistenkte – til vår store forbauselse og fortvilelse – skulle være løslatt, sier Jensen.

Dansk politi har valgt å opprettholde den internasjonale etterlysningen av mannen.

Flyktet til Tyrkia

Den 26 år gamle dansken, som opprinnelig kommer fra Midtøsten, overfalt ifølge politiet Hedegaard etter først å ha lokket ham ut ved å forkle seg som postbud.

Under overfallet utenfor Hedegaards hjem forsøkte mannen å skyte ham i hodet, men bommet. Da han trakk av på nytt, virket ikke våpenet.

Attentatmannen flyktet fra stedet, men ble pågrepet i Tyrkia to måneder senere. Politiets etterretningstjeneste (PET) i Danmark bekrefter nå at han er løslatt, og det er uklart hvor han befinner seg.

– Aner ikke hvor han er

26-åringens danske advokat, Thorkild Høyer, sier at han ikke vet hvor klienten er.

– Han ringte meg og fortalte at han var blitt løslatt. Han virket svært overrasket og var ikke i stand til å forklare hvorfor han plutselig var på frifot. Vi avtalte at han skulle ringe meg senere, men det har han ikke gjort. Jeg aner ikke hvor han er, men vet at han ikke er i Danmark, sier advokaten til Radio24Syv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyer mener ingenting tyder på at mannen var en del av en fangeutveksling 20. september, hvor tyrkiske myndigheter utvekslet 150 terrorsiktede mot 46 tyrkiske statsborgere og tre irakere, som hadde blitt holdt som gisler av Den islamske stat (IS).

Han mener det heller ikke er hold i påstandene om at klienten har sluttet seg til IS.

Ikke overrasket

Hedegaard befant seg tidligere langt ute på venstresiden i dansk politikk og hadde i mange år sentrale stillinger i dansk forlagsverden og presse, blant annet som redaktør for avisen Information.

I 2008 fikk han sparken som skribent i Berlingske Tidende, ifølge ham selv etter å ha nektet å dempe sin stadig krassere islamkritikk.

72-åringen er ikke overrasket over at attentatmannen nå er løslatt og at Tyrkia har avslått Danmarks begjæring om utlevering.

– Jeg tror ikke at han kommer tilbake til Danmark, for nå vet man hvem han er. Men de sender trolig en annen, som enten alt befinner seg i landet, eller som kommer hit for å fullføre jobben, sier Hedegaard.

Les også
Pågrepet for drapsforsøk mot dansk islamkritiker
Les også
Dansk islamkritiker lever i skjul etter angrep
Les også
- Hadde ikke jeg fått beskyttelse, er jeg ikke sikker på at jeg hadde levd i dagNaser Khader
Les også
LEDER: Angrep på ytringsfriheten
Les også
Dansk islamkritiker forsøkt dreptLars Hedegaard