Dansk islamkritiker lever i skjul etter angrep

Den dans­ke sam­funns­de­bat­tan­ten Lars Hede­gaard er gått i skjul etter at han ble ut­satt for et draps­for­søk i be­gyn­nel­sen av fe­bru­ar. Men han nek­ter å la seg true til taus­het.

Tors­dag viste Hede­gaard seg of­fent­lig for førs­te gang etter an­gre­pet da han del­tok på et stort de­batt­møte i Kø­ben­havn om yt­rings­fri­het.

- Jeg vet ikke hvor lenge jeg må leve i skjul. Jeg vet ikke når jeg kan vende hjem. Jeg vet in­gen­ting, sa Hede­gaard, som er nest­le­der i Trykke­fri­heds­sel­ska­bet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil ikke tie

I talen slo han imid­ler­tid fast at han ville fort­set­te å ytre seg.

- I dette lan­det kan man uten den mins­te ri­si­ko stå fram og si at det na­tur­lig­vis vil bli inn­ført sha­ria og alt som det in­ne­bæ­rer av bar­ba­risk straff og un­der­tryk­kel­se. Man kan uten at noen krum­mer et hår på ens hode ut­ta­le at utuk­ti­ge kvin­ner na­tur­lig­vis skal stei­nes til døde, og at mus­li­mer som ven­der ryg­gen til islam, selv­føl­ge­lig skal slås i hjel. Hvis man der­imot sier og skri­ver at det altså er denne måten islam skal opp­fat­tes på, så kan man regne med ra­sisme­be­skyld­nin­ger, straffe­sa­ker og, som vi nå kan se, draps­for­søk, sa Hede­gaard.

Det var en mann for­kledd som post­bud som for­søk­te å drepe Hede­gaard den 5. fe­bru­ar. Man­nen trakk en pis­tol og av­fyr­te et skudd, men traff ikke. Man­nen er ikke på­gre­pet, og po­li­ti­et vet ennå ikke hvem han er. (©NTB)