FAMILIEFOTO: Disse fem ble splittet da mamma Hayley måtte dra til Sør-Afrika og tok med seg 2-åringen Abi (på pappa Evens arm). Daniel (14) og Naomi (17) blir igjen i Norge sammen med faren.

Krever pastorsvar fra justisministeren

SVs Karin Andersen krever at justisministeren må svare på hvorfor lovverket tillater at personer som pinsepastoren Hayley Ruth Holst blir kastet ut av Norge.

– Hvis det ikke var hjerteskjærende, så ville det ha vært latterlig, sier stortingsrepresentant Karin Andersen ( SV) til Dagen.

Les også: Pastorparet vet ikke når de ses igjen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politikeren har sendt inn et spørsmål til justisminister Anders Anundsen ( Frp) angående saken om pinsepastoren Hayley Ruth Holst som ikke får bli i Norge.

Den 40 år gamle menighetslederen arbeider til daglig i Filadelfia Kongsvinger, hun har vært gift i 19 år med en norsk statsborger og paret har tre barn sammen. I forrige uke ble hun sendt ut av Norge.

Det er dette Andersen reagerer på. Hun mener at lovverket slik det ser ut i dag, rammer personer som det egentlig ikke burde ramme.

Les også: Rammes av imamparagrafen

– Dette er et eksempel på en elendig integreringspolitikk som ikke legger vekt på et naturlig familieliv, fortsetter hun.

Forventer regelendring

Karin Andersen har følelsen av at det letes etter regler som kan stramme inn innvandringspolitikken, som ifølge henne selv er altfor streng per dags dato.

– Det virker som man har en redsel for at det skal komme folk hit som vi kan bli nødt til å måtte forsørge, sier hun.

Hun ser at reglene sannsynligvis er der for å forhindre en type juks som var å se for et par år siden. Allikevel er hun klar på at dette ikke er en type arbeidsinnvandring som Norge må være redd for.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi kan ikke splitte familier på denne måten. Jeg reagerer på norsk innvandringspolitikk akkurat her. Det kommer hele tiden nye regler, og jeg ser at det trengs en forandring.

– Hvilket svar forventer du av justisministeren?

– Jeg forventer at han ser urimeligheten i denne saken og gjør det han kan for å få et regelverk som ikke gir utslag av denne sorten, avslutter hun.

Ønsker endringer

Høyre har tidligere gitt inntrykk for at de ønsker en regelendring når det kommer til saker av denne typen. Likevel har det latt vente på seg.

– Vi ser at det kan være behov for endringer når enkelte har veldig gode grunner for opphold i landet, sier innvandringspolitisk talsperson i Høyre, Ingjerd Schou til Dagen.

Hun kjenner ikke saken i detalj, og ønsker derfor ikke å kommentere den. På generelt grunnlag kan hun derimot si at hun ved flere anledninger har sett at det må forandring til.

– Når det kommer til denne saken vil jeg avvente hva justisministeren sier, men jeg kan si at jeg har opplevd andre ting der vi må gjøre helt tydelige endringer. Folk må få søknaden sin vurdert på en grundig måte.

Hun benytter også anledningen til å gi et spark til SV, som har sittet i regjering i åtte år. I den perioden kom det opp flere andre saker der trossamfunn ble rammet av de strenge reglene for religiøse ledere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg synes det er flott at SV som har styrt dette regelverket i 8 år nå tar hensyn til at denne saken kanskje må behandles annerledes, sier Schou.

Tilleggsspørsmål

Innvandringspolitisk talsmann i KrF, Geir Toskedal, har varslet at han vil se på saken. Nå støtter han Andersens spørsmål til justisministeren.

– Alle regler åpner for dispensasjon, og denne saken virker veldig uheldig. Den ser rett og slett grell ut, sier Toskedal.

Holst-saken

Hayley Ruth Holst har fått avslag på arbeidstillatelse og måtte i forrige uke reise fra Norge.

Pastorparet vet ikke når de sees igjen For én uke siden måtte pastor Hayley Ruth Holst ut av landet. Nå vil stortingsrepresentant Geir Toskedal (KrF) se på saken. Hvem skal ut? En av disse tre er utvist fra Norge og måtte forlate landet sist uke. Det er ikke Mulla Krekar eller Arfan Bhatti, men pinsepastor Hayley Ruth Holst. Hun rammes nå av paragrafen som opprinnelig var laget for å forhindre at muslimske menigheter importerte uutdannede imamer til Norge.

Holst er sør-afrikansk statsborger og har vært gift i 19 år med norske Even Holst. Sammen har de tre barn som alle er norske statsborgere.

Den 40 år gamle menighetslederen arbeider til daglig i Filadelfia Kongsvinger.

Hayley Ruth Holst fikk avslag på arbeidstillatelse fordi hun ikke har mastergrad, slik kravet til religiøse ledere er.

Les også
UDI splitter norsk pinsepastorfamilie
Les også
Pastorparet vet ikke når de sees igjenHeyley-saken
Les også
Rammes av imamparagrafen