Krangel om norsk UD-brev i Kongo

Aktor i drapssaken mot Joshua French mener Norge har brutt diplomatiske regler ved å overlevere et brev om Frenchs helsetilstand til retten i Kinshasa.

Et brev fra det nors­ke kon­su­la­tet i Kongo om Frenchs helse­til­stand gjor­de at doms­av­si­gel­sen tirs­dag ble ut­satt. Bre­vet inne­holdt en rap­port fra to nors­ke leger som un­der­søk­te French i ja­nu­ar, og som kon­klu­der­te med at den draps­til­tal­te nord­man­nen er sterkt pre­get av stress og i en svært sår­bar si­tua­sjon.

Da retts­sa­ken ble gjen­opp­tatt fre­dag, star­tet aktor Ka­ten­da Nkulu med å lange ut mot frem­gangs­må­ten til UD.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er ikke lov for det di­plo­ma­tis­ke korp­set å ta di­rek­te kon­takt med retts­sys­te­met. Dette gjel­der over hele ver­den, også i de skan­di­na­vis­ke lan­de­ne, raste aktor, ty­de­lig opp­his­set og ir­ri­tert.

Nkulu krev­de der­etter at ret­ten måtte se bort fra do­ku­men­tet, noe som ble av­vist av dom­mer Serge Ka­bon­do.

- Ju­ri­disk tor­tur

Frenchs kon­go­le­sis­ke ad­vo­kat Marie André Mwila for­tal­te ret­ten at do­ku­men­tet gir et bilde av hvil­ken men­tal til­stand French var i da han ble un­der­søkt av de nors­ke le­ge­ne.

- Den be­skri­ver hvor­dan French er pre­get over år av stress og en vans­ke­lig si­tua­sjon, sier Mwila, som trakk inn hele bak­grun­nen med døds­dom­me­ne fra Kis­an­ga­ni og alt han var gjen­nom sam­men med ka­me­ra­ten Tjost­olv Mo­land før Mo­land døde i au­gust i fjor.

Han hev­det også at på­tale­myn­dig­he­ten ut­sat­te French for det han kalte ju­ri­disk tor­tur og ter­ro­ris­me, og pekte på at aktor tid­li­ge­re har av­feid at French var syk. Da for­sva­re­ren tid­li­ge­re under retts­sa­ken på­pek­te i ret­ten at French svet­tet fordi han var syk, av­fei­de aktor dette med å be­mer­ke at alle svet­ter og at han, French, bare lot som om han var syk.

For­sva­re­ren ba fre­dag ret­ten ta inn over seg den si­tua­sjo­nen French er i, som døds­dømt fange, med det enor­me stres­set det med­fø­rer.

Mange di­plo­ma­ter

Mi­li­tæ­ret i Kins­ha­sa til­tal­te French for å ha drept ka­me­ra­ten Tjost­olv Mo­land 18. au­gust i fjor, og aktor har lagt ned på­stand om feng­sel på livs­tid.

Kon­go­le­sis­ke si­vi­le myn­dig­he­ter kon­klu­der­te først med at Mo­land tok sitt eget liv, noe som også støt­tes av Kripos grans­king av døds­fal­let.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Doms­av­si­gel­sen var ven­tet tirs­dag, men ble ut­satt på grunn av den nors­ke lege­rap­por­ten. Om doms­av­si­gel­sen kom­mer fre­dag, er frem­de­les ikke av­klart.

Dom­mer Serge Ka­bon­do ut­tal­te til NTB tors­dag at der­som French ikke blir kjent til­reg­ne­lig nå, så kan han ikke døm­mes, men må over­fø­res til syke­hus og retts­sa­ken vil bli ut­satt til han blir er­klært frisk.

Det er en be­ty­de­lig di­plo­ma­tisk til­stede­væ­rel­se i ret­ten fre­dag, både fra Norge og Stor­bri­tan­nia, hvor French også har stats­bor­ger­skap.

Frenchs mor Kari Hilde har vært til stede ved søn­nens siden retts­pro­ses­sen star­tet 10. ja­nu­ar. Fre­dag holdt de hver­and­re i hen­de­ne mens de pra­tet sam­men før retts­sa­ken star­tet. Frenchs nors­ke ad­vo­kat Hans Ma­ri­us Graas­vold er også til stede igjen i Kongo etter å ha til­brakt de to siste ukene i Norge.

NTB

Les også
Aktor ber retten se bort fra brev om Frenchs helse
Les også
- French må betale sykehuset selv