- French må betale sykehuset selv

- Dersom Joshua French er syk og behøver medisinsk hjelp, må han regne med å betale det selv, sier forsvarer André Mwila, som håper på frifinnelse for sin norske klient.

Den kon­go­le­sis­ke for­sva­re­ren til French vel­ger å være op­ti­mist i for­kant av at dom­mer­ne i det mi­li­tæ­re tri­bu­na­let i Kins­ha­sa skal avsi dom etter Tjost­olv Mo­lands død i au­gust i fjor.

Han sier det ikke er noen bevis som knyt­ter Jos­hua French til et an­gi­ve­lig drap, at det er tvil om hva som er skjedd og at de fem dom­mer­ne der­for må fri­fin­ne nord­man­nen. Han er imid­ler­tid mind­re over­be­vist om at den sta­dig sy­ke­re kli­en­ten vil få den nød­ven­di­ge hjel­pen til å bli frisk etter de siste må­ne­de­nes på­kjen­nin­ger som har satt sitt ty­de­li­ge preg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- French blir nå hele tiden pas­set på av flere andre, inn­sat­te eller vak­ter, inne i feng­se­let. Han be­hø­ver medi­sinsk hjelp, sier André Mwila til NTB.

Mang­ler pen­ger

- Når en per­son be­gyn­ner å vise tegn til syk­dom skal han i prin­sip­pet over­fø­res til syke­hus, men - og det er et stort men - feng­se­lets bud­sjet­ter og re­gje­rin­gens mid­ler i Kongo til­la­ter ikke dette, sier Mwila.

Han for­tel­ler at penge­man­ge­len fører til at de inn­sat­te i fengs­le­ne spi­ser og lever dår­lig. Det å plas­se­re en fange på syke­hus er dyrt, og ad­vo­ka­ten nev­ner at det i en­kel­te saker har fore­kom­met at inn­leg­gel­ser har skjedd på fan­gens egen be­kost­ning.

- Hvis French skal leg­ges inn på syke­hus, må han be­ta­le for be­hand­lin­gen, rom­met og til og med for de mi­li­tæ­re vak­te­ne på ut­si­den som skal passe på at han ikke røm­mer, sier ad­vo­ka­ten vi­de­re.

Vil for­kla­re

André Mwila er li­ke­vel ikke mis­for­nøyd med at den kon­fi­den­si­el­le rap­por­ten om nord­man­nens helse kom fram i ret­ten tirs­dag. Rap­por­ten som ble skre­vet og sig­nert 19. ja­nu­ar, be­skri­ver at French da var i en eks­tremt sår­bar si­tua­sjon og at han hadde ut­vik­let en stress­re­la­tert li­del­se.

- Den vil for­kla­re for dom­me­ren hvor­dan French har hatt det og hvor­dan han var pre­get da Mo­lands død ble etter­fors­ket. Rap­por­ten sier også noe om at de også før Mo­land døde var de­pri­mer­te og levde under stress. Dette har for­ver­ret seg siden for French, og hans til­stand nå er dår­lig, sier Mwila.

Uav­hen­gig av en fri­fin­nel­se i draps­sa­ken er French uan­sett dømt til fire gan­ger døds­straff i Kongo, en dom som har vært retts­kraf­tig i flere år nå og som er den opp­rin­ne­li­ge grun­nen til at han og Tjost­olv Mo­land i det hele tatt be­fant seg i Ndolo-feng­se­let.

Mwila er leder for en grup­pe på 35 ad­vo­ka­ter som gjer­ne vel­ger kli­en­ter og saker med en pro­ble­ma­tikk knyt­tet til grunn­leg­gen­de men­neske­ret­tig­he­ter. Han sier at den stren­ge dom­men fra Kis­an­ga­ni er for­ståe­li­ge sett i lys av si­tua­sjo­nen i re­gio­nen på den tiden, men at den bør gjen­opp­tas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Denne saken bør nå gjen­opp­tas og bli vur­dert på nytt for å se om vur­de­rin­ge­ne som ble gjort og re­ak­sjo­ne­ne som gitt den gang, var rette, sier Mwila.

NTB

Les også
Domsavsigelsen i French-saken utsatt til fredag