Prins Henrik har aldri lagt skjul på at det har vært vanskelig for ham å tilbringe sitt liv i skyggen av og to skritt bak kona, Danmarks dronning Margrethe. Her under det offisielle hovedarrangementet på Eidsvoll 17. mai 2014. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Kontroversiell prinsgemal feirer 80-årsdagen privat

Han har betalt prisen for å være åpen og insistere på å være seg selv, tross den offentlige rollen. Prins Henrik av Danmark feirer fødselsdagen onsdag i sitt opprinnelige hjemland Frankrike.

Etter offentlige markeringer av 80-årsdagen i Danmark, med blant annet festforestilling og utstilling om prinsgemalens liv, er denne feiringen nedtonet og privat. Det norske kongeparet, som er nære venner av dronning Margrethe og prins Henrik, er for eksempel ikke til stede. Sammen med den nærmeste familien stiller prins Henrik opp til fotografering for pressen på familiens slott Caïx i Frankrike.

Opp gjennom årene har han blitt latterliggjort og kritisert for alt fra vinproduksjon til sitt kunstneriske uttrykk. Familien støtter ham likevel. I boken «Enegjenger – portrett av en prins» kommenterer kronprins Frederik farens vinproduksjon som «forut for sin tid».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men danskene visste alltid bedre: En sånn prinsgemal, en fremmed, som har giftet seg med vår dronning, han er da nærmest en klovn, et monster.

Nytt liv

På en reise i Asia i 1958 oppsøkte den 24 år gamle franske superdiplomaten og grevesønnen Henri de Monpezat en synsk person. Han ble spådd følgende: «Du blir et annet menneske, du får en ny tilværelse, du drar til et ukjent land, og som fugl Føniks vil du gjenoppstå av asken. Din tilværelse blir meget spennende, men full av fallgruver, og ditt livsforløp vanskelig. Du blir berømt, rik, og du vil komme til å tilbringe resten av ditt liv omgitt av vann».

Ni år senere giftet han seg med dronning Margrethe av Danmark og fikk nytt navn, ny nasjonalitet, ny religion og ny tittel. Flere av de andre spådommene slo også til.

Han har aldri lagt skjul på at det har vært vanskelig for ham å leve i skyggen av sin kone. Da han fylte 60 år innrømmet han at han følte at han var blitt sett på som verdiløs, tross sin språkmektige og kunnskapsrike bakgrunn:

– Danskene ga meg ikke mange sjanser til å vise hvem jeg var. Man kunne godt ha forsøkt å se mine gode sider også.

Tuktet barna

Franskmannen som ikke ble dansk fikk mye pepper. Mest alvorlig ble kritikken da prins Henrik luftet sitt syn på kjønnsroller og barneoppdragelse:

– Barn er som hunder eller hester, de må temmes for at man kan få et godt forhold til dem. Jeg har selv fått lusinger, det tar man ikke skade av.

Rabalderet i kjølvannet av uttalelsen kulminerte med kronprins Frederiks bekreftende ord i talen under foreldrenes sølvbryllupsmiddag i 2002:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Papa, det sies at den man elsker, tukter man. Vi tvilte aldri på din kjærlighet.

I ettertid har sønnene tatt faren i forsvar og innrømmet at tross en streng oppdragelse var den også preget av mildhet, varme, latter og mystikk.

Sterkt forhold

Dronning Margrethe og prins Henrik lever uten tvil to ganske separate liv. Det ble spekulert på om det gikk mot skilsmisse da årevis med frustrasjon for prinsen toppet seg i 2002. I et intervju med tabloidavisen BT sa han at han var reist til slottet Caïx for å ta sitt liv opp til vurdering. Men de holder fremdeles sammen, og deler for eksempel det intense behovet for å uttrykk seg gjennom kunst.

Han kan ikke måle seg i popularitet med dronningen eller kronprinsparet, men danskene setter i større grad enn før pris på prins Henrik. Han virker også mer tilpass:

– Prins Henrik har klart å forbli seg selv og har vendt det at han er annerledes, til noe positivt. Samtidig er han blitt mer bevisst på at hans rolle tillater ham å være mindre formell enn dronningen. Han kan gå en tur i Christiania, det kan ikke hun, sier historiker Lars Hovbakke Sørensen. (©NTB)

Prins Henrik av Danmark

* Født Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat, 11. juni 1934 i Talence, Gironde, Frankrike

* Oppvokst Hanoi i Vietnam, daværende fransk koloni, og i Cahors i Frankrike.

* Snakker fransk, engelsk, kinesisk og vietnamesisk.

* Ambassadesekretær ved den franske ambassaden i England da han møtte sin kommende kone i 1965.

* Ble hans kongelige høyhet prins Henrik av Danmark og prinsgemal da han 10. juni 1967 giftet seg med daværende kronprinsesse Margrethe av Danmark.

* Far til kronprins Frederik André Henrik Christian og prins Joachim Holger Waldemar Christian.

* Feiringen av 80-årsdagen inkluderer en utstilling som skildrer prinsgemalens todelte liv: På den ene siden hans offisielle plikter på vegne av Danmark og som ambassadør for natur og kultur. På den annen hans samt hans personlige interesser, som poet, kunstner, samler, vinbonde og sportsmann.

* Lager vanligvis middag til seg og dronning Margrethe. I anledning fødselsdagen har han stilt opp i tre TV-programmer kalt «Hofretter», der han tilbereder mat på slottskjøkkenene på Fredensborg, Gråsten og Caïx.

* Har blant annet gitt ut sju diktsamlinger, den siste illustrert med akvareller av dronning Margrethe.

(Kilde: kongehuset.dk)

NTB

Les også
Prinsesse Leonore er døpt
Les også
Juan Carlos: - Jeg er takknemlig
Les også
Kong Christian Frederik på plass foran Stortinget
Les også
Gallamiddag på slottet for Shimon Peres