Gallamiddag på slottet for Shimon Peres

Kongen serverte urter fra egen gård. Se bildene fra slottet.

Shi­mon Peres er som det førs­te is­ra­els­ke stats­over­ho­det på of­fi­si­elt besøk til Norge. In­vi­ta­sjo­nen kom fra kong Ha­rald.

- Det er rø­ren­de å være til­ba­ke. Jeg har ufor­glem­me­li­ge min­ner fra Oslo, der vi gjor­de de førs­te for­sø­ken­de på å skape fred. Norge åpnet døra, sier Peres, som man­dag møtte et knip­pe re­pre­sen­tan­ter for norsk og is­ra­elsk pres­se i mi­nis­ter­sa­len på Slot­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Man­dag kveld in­vi­ter­te kong Ha­rald til galla­mid­dag på slot­tet.

Se også: De­mon­stra­sjo­ner uten­for Stor­tin­get i etter­mid­dag - se bil­de­ne

Kort­reist mat

Galla­mid­dag på Slot­tet åpnet vår­lig med as­par­ges, og gress­lø­ken i ma­jo­ne­sen kom fra Bygd­øy kongs­gård.

Is­ra­els pre­si­dent Shi­mon Peres og alle de andre gjes­te­ne fikk ser­vert fire ret­ter da kong Ha­rald in­vi­ter­te til galla­mid­dag i for­bin­del­se med Peres' stats­be­søk.

Etter as­par­ge­sen fulg­te kvel­dens fiske­rett: lett­røkt kvei­te med smør­saus, ka­pers, løk-krem og eple. Også kvel­dens kjøtt­rett hadde et lett og vår­lig preg, med ytre­fi­let av lam som ho­ved­in­gre­di­ens. Den ble ser­vert med pøl­ser, jord­s­kokkpuré og gul­rot, opp­ly­ser Slot­tet.

Mål­ti­det ble av­slut­tet søtt og friskt med ka­ra­mell og jord­bær.

Og som tra­di­sjo­nen kre­ver på kon­ge­lig galla­mid­dag, holdt ver­ten tale for gjes­ten.

I grunn­lovs­ju­bi­le­ums­året for­tal­te kon­gen om det han kalte en av de vik­tigs­te end­rin­ge­ne i Grunn­lo­ven: fjer­nin­gen av jøde­for­bu­det i 1851.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kon­gen snak­ket også om Peres' le­der­skap og en po­li­tisk kar­rie­re som er ett år leng­re enn Is­ra­els ek­sis­tens som stat.

Blant annet ble freds­pri­sen fra 1994 truk­ket fram. Den delte Peres med da­væ­ren­de stats­mi­nis­ter Yit­zhak Rabin og pa­le­sti­ner­nes leder Yassir Ara­fat. Kong Ha­rald ut­tryk­te også håp om at ånden fra Oslo-pro­ses­sen igjen kan lede til «høyst nød­ven­dig frem­gang i for­hand­lin­ge­ne mel­lom Is­rael og pa­le­sti­ner­ne».

Av­slut­nin­gen av talen var en skål for Peres, Is­rael og det gode for­hol­det «mel­lom våre to land».

Dronningen bortreist

Dronning Sonja var ikke til stede under kveldens gallamiddag.

- Dronningen er på en lenge planlagt reise, opplyser Slottet til NTB.

Les også
Demonstrerte mot statsbesøket ved Stortinget
Les også
Peres: - Jeg angrer ingen ting