Kong Christian Frederik på plass foran Stortinget

Syrinene på Eidsvolls plass blomstret, himmelen var skyfri og tilskuerne langs Oslos hovedgate applauderte spontant da dronning Margrethe av Danmark og kong Harald søndag ankom Løvebakken for å avduke minnesmerket over kong Christian Frederik.

I 22 gra­der pluss sto de fram­møt­te til­skuer­ne tett i Stu­den­ter­lun­den og langs Karl Johan ved Stor­tin­get for å få med seg den kon­ge­li­ge av­du­kin­gen av sta­tu­en - en gave fra re­gje­rin­gen til Stor­tin­get i for­bin­del­se med fei­rin­gen avGrunn­lo­vens 200-års­ju­bi­le­um.

- Gra­tu­le­rer med flott 17. mai-fei­ring, hils­te stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) til alle, før hun over­rak­te gaven til Stor­tin­get ved stor­tings­pre­si­dent Ole­mic Thom­mes­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Takk­nem­lig­het

- Mo­nu­men­tet er et varig ut­trykk for vår takk­nem­lig­het over­for den unge kron­prins som ble vår konge, den førs­te konge i et selv­sten­dig Norge på over 400 år og den førs­te folke­valg­te konge i Euro­pa, sa stats­mi­nis­te­ren.

Stor­tings­pre­si­dent Ole­mic Thom­mes­sen dvel­te i sin takke­tale lenge ved det etter­mæle kong Chris­ti­an Fre­de­rik fikk i Norge i årene etter 1814.

- Han ble lenge til del en ufor­tjent plass i bak­grun­nen i norsk na­sjons­byg­gings his­to­rie, sa stor­tings­pre­si­den­ten.

Det førs­te ini­tia­ti­vet

Stor­tings­pre­si­dent Ole­mic Thom­mes­sen min­net om at det førs­te opp­ro­pet fra det nors­ke folk om å reise et min­nes­mer­ke over kong Chris­ti­an Fre­de­rik, ble lan­sert 17. mai for 100 år siden.

- 100 år etter dette ini­tia­ti­vet sam­les vi nå alle om et min­nes­mer­ke. Hjer­te­lig takk til re­gje­rin­gen for gaven, av­slut­tet stor­tings­pre­si­den­ten.

Sta­tu­en av kong Chris­ti­an Fre­de­rik er 3,5 meter høy. Den er for­met av bil­led­hog­ge­ren Kris­ti­an Bly­stad, som gikk sei­ren­de ut av kon­kur­ran­sen om opp­dra­get der 38 kunst­ne­re i ut­gangs­punk­tet del­tok.

NTB