Kongsberg kirke holder dørene åpne fra klokka 9 torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Kongsberg kirke åpner dørene for alle etter drapene i kommunen

Kongsberg er rystet over drapstragedien. Ordføreren sier at hendelsen vil prege samfunnet i lang tid, men at alle kondolansene fra hele landet betyr mye.

Torsdag våknet lokalsamfunnet opp til politisperringer i sentrum av byen og politibiler kjørende rundt omkring i de trange gatene. Flere steder er det tent lys og lagt ned blomster. Kirken har åpnet dørene, og flaggene er firt til halv stang.

– Kirken vil være åpen fra klokken 9 for alle som trenger noen å prate med, være sammen med, tenne et lys eller bare være stille.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det opplyser sogneprest Reidar Aasbø på Kongsberg til NTB.

kommunens sider på Facebook opplyses det at kirkens dører er åpne for alle som måtte trenge trøst, stillhet, samtale eller samvær i etterkant av de grusomme hendelsene som har funnet sted på Kongsberg.

– Det som ingen trodde kunne skje, har skjedd. En grusom voldshendelse har rammet byen vår, skriver Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand og rådmann Wenche Grinderud i meldingen.

– Vår dypeste medfølelse og varme tanker går til dem som er sterkest berørt. Hele Kongsberg-samfunnet preges av dette. Nå står vi sammen og tar vare på hverandre, skriver de.

– Et stikk i hjertet

En av dem som tente et lys ved kirken torsdag formiddag, var Linda Helena Gustavsson (44). Hun har bodd i kommunen siden 2001.

– Det skjer et stikk i hjertet når det skjer noe slikt i den byen man bor i. Det er en rolig by ellers, så det blir et ekstra sjokk når det skjer noe sånt, sier Gustavsson til NTB.

– Jeg har vært våken i natt, jeg klarte ikke å få sove, så nå har jeg lagt ned lys for de omkomne og de skadde.

Kongefamilien: – Håper at frykten ikke får feste

Kongefamilien uttrykker i et brev til ordføreren i Kongsberg medfølelse for alle dem som er berørt av onsdagens hendelser i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er forferdet over de tragiske hendelsene på Kongsberg i går kveld. Vi føler med de pårørende og skadde i sorgen og fortvilelsen. Og vi tenker på alle berørte i Kongsberg som har opplevd at deres trygge nærmiljø plutselig ble et farlig sted, heter det i brevet.

– Det ryster oss alle når grufulle ting skjer nær oss, når man minst venter det, midt i hverdagslivet på åpen gate.

– Norge er et lite land. Når Kongsberg nå er rammet så hardt som samfunn, står resten av nasjonen sammen med dere.

– Vi sender varme tanker til alle som nå går en vanskelig tid i møte og alle som har krevende arbeidsoppgaver foran seg.

– Det er vårt håp at tryggheten vil bli gjenopprettet så ikke frykten får feste, skriver kongefamilien i brevet til ordfører Kari Anne Sand (Sp).

Les også
Politiet om drapene på Kongsberg: – Naturlig å vurdere om det er en terrorhandling