Kongelig sengetøy blir filleryer på hytta

Kronprinsesse Mette-Marit fikk prøve seg på veving med resirkulerte tøyremser da hun fredag besøkte Balder Tekstil på Frogner. Nå vurderer hun å skaffe seg vevstol på Skaugum.

Den gjen­bruks­in­ter­es­ser­te kron­prin­ses­sen hadde selv tatt ini­tia­ti­vet til å be­sø­ke Bal­der Tekstil AS for å få en om­vis­ning og inn­fø­ring i hvor­dan ar­bei­det fore­går. Her job­ber 23 per­soner med pro­duk­sjon av ulike in­te­ri­ørteksti­ler, laget både av nye og re­sir­ku­ler­te ma­te­ria­ler.

- Kan­skje hadde hun fått tips av prin­ses­se Astrid, som har vært kunde her i en år­rek­ke? Vi syns uan­sett at det var vel­dig stas å ha henne på besøk, sier Røt­ter­vold til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv inn­røm­mer kron­prin­ses­se Met­te-Ma­rit at hun ikke er så flink med hånd­ar­beid. Hun har prøvd seg litt på strik­king, men det gikk iføl­ge henne ikke så vel­dig bra:

- Og nå har jeg jo ikke tid, sa hun da hun ble vist rundt.

Spe­sial­be­stil­ling

Ve­ving av fille­ryer er den størs­te inn­tekts­kil­den for Bal­der. Folk le­ve­rer inn slit­te og bruk­te bom­ulls­ma­te­ria­ler som far­ges, rives i rem­ser og sys sam­men, før de bru­kes til å veve ryer av. På vev­av­de­lin­gen snak­ket kron­prin­ses­sen med Gun­vor Hun­ter Holm­øy, som satt og vevet en bord­brik­ke. Da hun fikk for­klart tek­nik­ken, ville kron­prin­ses­sen prøve selv og inn­tok vev­sto­len, med høye hæler og alt.

- Jeg syns hun fikk det til vel­dig bra, ler Røt­ter­vold.

Det syn­tes visst kron­prin­ses­sen også og ut­brøt:

- Jeg må få meg en sånn hjem­me, tror jeg!

I til­legg til å ta seg god tid til å prate med alle de an­sat­te, le­ver­te kron­prin­ses­sen inn ma­te­ria­ler hjemme­fra og be­stil­te varer:

- Hun hadde med seg brukt senge­tøy og gar­din­stoff, det er vår ho­ved­rå­vare her. Hun be­stil­te sam­ti­dig en grå­blå rye som hun skal ha på hytta på Sør­lan­det. Hun skal sende oss noen farge­prø­ver av in­te­ri­ø­ret der, slik at hun får noe som står i stil til rom­met der hun skal ha den, sier Røt­ter­vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Im­po­nert

Bal­der Tekstil til­byr varig til­rette­lagt ar­beid (VTA) til per­soner med ned­satt ar­beids­evne, pri­mært psy­kisk ut­vik­lings­hem­me­de. Kron­prin­ses­se Met­te-Ma­rit var im­po­nert over hvor­dan be­drif­ten i 28 år har byg­get opp en tri­ve­lig ar­beids­plass der alle får jobbe etter evne:

- Det vir­ker som en vel­dig hyg­ge­lig be­drift der folk er glad for å være på jobb.

Maren Jo­hanne Oluf­sen, som job­ber på søm­av­de­lin­gen, viste kron­prin­ses­sen rundt i hele huset. Oluf­sen over­rak­te også et sett med bord­brik­ker, for­kle og gryte­vot­ter laget av de an­sat­te. (©NTB)

Les også
I dag er prinsesse Ingrid Alexandra 10 år
Les også
Kongen imponert over brannarbeidet i Lærdal
Les også
Filmet kongelige nattverdgjesterNattverdfeiring