Kongen imponert over brannarbeidet i Lærdal

- Ingen liv gikk tapt, og det er rett og slett et mirakel, sa Lærdal-ordføreren da kongeparet kom til det brannrammede stedet.

Kongeparet innledet besøket torsdag med en samling på Villakssenteret.

- Det er litt kaldt her, for vi har ikke hatt så god strømforsyning som vi pleier, forklarte ordfører Jan Geir Solheim (Sp) på begynnelsen av arrangementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange ofre

- Storbrannen har veldig mange ofre, og den har skapt utfordringer for det lille samfunnet vi har. Vi har taklet alt sammen på en måte som det står respekt av, sa ordføreren i en tale til kong Harald og dronning Sonja.

- Alle gjorde noe, og ingen sto og så på, sa han om redningsarbeidet.

Ordføreren møtte ikke kongeparet med blomster, men med en bokgave - «Lærdal sett ovanfrå - verdas vakraste flyreise».

- Det er Lærdal sett ovenfra. Da var det fint og rent, og sånn skal det bli igjen, sa ordfører Solheim.

Politiet raskt på stedet

Lensmann Magne Knudsen forklarte kongeparet hvordan redningsmannskapene arbeidet da brannmeldingen kom. Første politimann - som bor i Årdal og hadde fri - var på stedet klokka 23.11 lørdag kveld. Innen midnatt hadde politiet sju folk på stedet.

Ved Lærdalsøyri skole fikk kongeparet møte rektor Ivar Fykse og flere av elevene. En smilende konge lyttet til hva elevene hadde å fortelle.

Besøkte innbyggere

Kong Harald og dronning Sonja fikk også se selve brannområdet, der en rekke hus ble flammenes rov. Brannsjef Gaute Johnsgaard i Årdal og Lærdal orienterte om arbeidet.

- Han spurte hvordan vi gjorde dette. Det virket som han var fornøyd, forteller brannsjefen om møtet med kongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kongen og dronningen var imponert over samarbeidet mellom styrkene lokalt og styrkene fra andre fylker, forteller brannsjefen til NTB.

- Når kongen kommer, så betyr det at Norge bryr seg. Det er fint at de kommer. Jeg tror han har litt spesielle følelser for Lærdal, for han har jo vært her både offisielt og uoffisielt, sier brannsjef Johnsgaard.

Huset i behold

Kongeparet fikk også møte en familie som nærmest ved et under har hjemmet sitt i behold. Huset ligger midt blant andre hus som er blant de til sammen 40 totalskadde bygningene.

Under besøket i Lærdal traff kongen og dronningen også folk ved det lokale sykehuset der flere hundre personer ble undersøkt for røykskader.

Kongen har et nært forhold til Lærdal. Han har i en årrekke fisket laks i Lærdalselva, senest i august i fjor, ifølge Sogn Avis. Og i 1996 sto kongen for den offisielle åpningen av Norsk Villakssenter.

Les også
Lærdal-brannen den største på 45 år
Les også
Kirken reddet av vindenBrannen i Lærdal