I dag er prinsesse Ingrid Alexandra 10 år

Hun skal ha barnebursdag - og feire sammen med familien.

Tross at hun en dag skal over­ta tro­nen, prø­ver konge­fa­mi­li­en å sørge for at prin­ses­sen får en så nor­mal, norsk opp­vekst som mulig. Ut­over flag­ging lan­det over blir det ingen of­fent­lig mar­ke­ring av ti­års­da­gen:

- Dagen skal fei­res med fa­mi­li­en og med barne­burs­dag, sier kom­mu­ni­ka­sjons­sjef Ma­ri­an­ne Hagen ved Slot­tet til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tross tra­di­sjo­nell fei­ring på linje med sine klasse­ka­me­ra­ter er li­ke­vel prin­ses­sen klar over sin sær­stil­ling. Hun har hatt flere of­fi­si­el­le opp­drag, blant annet sam­men med beste­for­eld­re­ne og for­eld­re­ne sine. Dess­uten plei­er hun å være med når det er hopp­renn i Hol­men­kol­len på Hol­men­koll­søn­da­gen, og hun har plik­ter på Skau­gum og på Slotts­bal­kon­gen 17. mai.

Kje­de­lig å po­se­re

I for­bin­del­se med ni­års­da­gen i fjor ble det sendt ut fo­to­gra­fi­er av prin­ses­se Ing­rid Alex­and­ra, smi­len­de, hånd i hånd med både far­far kong Ha­rald og pappa kron­prins Haa­kon. I for­bin­del­se med fød­sels­da­gen i år har Slot­tet sendt ut tre bil­der av en al­vor­lig ung dame på egne bein. Men al­vo­ret skyl­des visst­nok ikke et øken­de an­tall of­fent­li­ge opp­drag:

- Hen­nes vik­tigs­te jobb nå er å gå på sko­len, sier Hagen.

Kan­skje skyl­des al­vo­ret på bil­de­ne rett og slett at hun gjer­ne skul­le gjort noe helt annet enn å bli tatt bilde av. Da hun ble in­ter­vju­et på TV førs­te gang, i NRK-pro­gram­met Jule­mor­gen i 2012, sa hun nem­lig at det er noe av det kje­de­li­ge ved å være kon­ge­lig:

- Det er når man sit­ter, sit­ter, sit­ter og sit­ter og ikke får det per­fek­te bil­det. Og så kla­rer ikke Mag­nus, lille­bro­ren min, å sitte stil­le, for­klar­te hun da.

Lek mens man kan

Kon­ge­lig eller ikke, livet blir ubønn­hør­lig mer an­svars­tungt og kra­ve­ne høy­ere etter hvert som man blir eldre, noe prin­ses­sen sik­kert har fått merke på sko­len. Da er det bra at kron­prins­fa­mi­li­en vekt­leg­ger at hun også skal få gjøre det hun liker i fri­ti­den, som å leke, tegne, lese bøker, høre på mu­sikk, spil­le piano og leke med hun­den Milly Kakao og val­pen Muffins.

I 2005 satte barne­pe­da­go­ger og små­barns­for­eld­re sam­men en liste over 33 ting barn bør ha gjort før de fyl­ler ti år, som en del av kam­pan­jen «Dirt is good». Lista var et for­søk på å in­spi­re­re til mer aktiv lek, gjer­ne uten­dørs. Mest sann­syn­lig kan prin­ses­se Ing­rid Alex­and­ra krys­se av for det meste der nå, alt fra å bygge sand­slott til å finne froske­egg, eller å dyrke karse på bom­ull og klat­re i trær.

(©NTB)