Mange møttes utenfor redaksjonslokalene til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo torsdag 9. januar. Foto: JACQUES DEMARTHON/AFP, NTB Scanpix

– Kombinerer venstreradikalisme med vulgaritet

– 100 piskeslag om du ikke dør av latter, står det i prateboblen ved bildet av Mohammed kledd i hvitt, med fingeren i været.

En annen karikatur viser profeten som dekker til øynene sine i frustrasjon. «Mohammed overveldet over fundamentalister», står det ved siden av bildet, med prateboblen: – Det er vanskelig å bli elsket av idioter.

Det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, har hatt mange forsider som harselerer både med muslimer og islam i sine ukentlige utgivelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2006 trykket bladet de omstridte danske Muhammed-karikaturene og ble året etter saksøkt av to muslimske organisasjoner. Saken kom ikke for retten. I 2011 ble redaksjonslokalene brannbombet etter en Muhammed-karikatur på forsiden. Å avbilde profeten er strengt forbudt i islam.

En annen forsidekarikatur med teksten «Dersom profeten kommer igjen» viser en maskert terrorist som er i ferd med å skjære hodet av mann med hvit turban og hvit kjortel. – Jeg er profeten, din tulling!, sier han.

Men det er ingen tvil om at også jøder og kristne har fått gjennomgå, når en ser på magasinets tidligere tegninger. I 2012 viste forsiden et bilde av en ortodoks jøde som kjører en muslim i rullestol under tittelen «De urørlige 2». I taleboblen: Du må ikke gjøre narr!

En av de siste twittermeldingene handlet om Abu Bakr al-Baghdadi, den militante IS-lederen.

– Charlie Hebdo er del av en ærverdig tradisjon i fransk journalistikk som går tilbake til skandalesider som fordømte Marie-Antoinette i oppkjøringen til den franske revolusjon, sier BBCs Hugh Scofield i Paris. Han forklarer at tradisjonen kombinerer venstreradikalisme med vulgariteter som grenser til det uanstendige.

Satiremagasinet skal komme ut som planlagt neste uke tross tapet av ni medarbeidere i terrorangrepet. Charlie Hebdo har nemlig en samlet fransk presse i ryggen i forsøket, ifølge NTB.

– Charlie MÅ komme ut onsdag, sier tidligere redaktør Serge July i avisa La Libération til avisa Le Monde.

– Terroristene sa: «Vi har drept Charlie Hebdo». Det må ikke skje! Det må ikke komme ut en halv eller en liten utgave. Alle franske medier må gå sammen om å sikre en skikkelig utgivelse, understreker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tungvekterne Le Monde, Radio France og France Televisions har gått i bresjen for å legge til rette for at tidsskriftet kan fortsette sin fryktløse og respektløse satire rettet om religion og politikk, melder NTB.

Les også
– Vi kan ikke la oss kneble av terror
Les også
Stoltenberg reagerer kraftig på terrorangrepet i Paris
Les også
PST følger trusselbildet tett etter terroren i Paris
Les også
Markering mot angrep på Charlie Hebdo i Oslo
Les også
Norske aviser trykket Charlie Hebdos tegningerFakta om Charlie Hebdo