Israels statsminister Benjamin Netanyahu, her på et parlamentsmøte 13. mai, presenterte torsdag sin nye regjering. Foto: Gali Tibbon, AFP/NTB Scanpix

Knesset godkjente Netanyahus regjering

Den israelske nasjonalforsamlingen godkjente torsdag statsminister Benjamin Netanyahus forslag til ny regjering.

– Vi vil verne om sikkerheten og kjempe for fred, sa Netanyahu i forkant av avstemningen torsdag kveld.

Den ble utsatt i to timer, blant annet fordi Netanyahu satt i samtaler med medlemmer av sitt eget partid Likud om fordelingen av statsrådsposter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

ISRAEL-KORRESPONDENTEN: – Delte meninger om Netanyahu

Mens forsvarsminister Moshe Yaalon får beholde sin stilling, vil Netanyahu selv ha ansvaret for utenriksdepartementet inntil videre. Årsaken er trolig at han håper flere partier vil slutte seg til regjeringskoalisjonen etter hvert.

– Et sirkus

Lederen for Arbeiderpartiet, Isaac Herzog, virker imidlertid ikke særlig interessert i å bli med i den nye regjeringen.

– Ingen anstendig leder ville ha blitt med i sirkuset du har laget her i siste øyeblikk, sa han.

Likud sikret seg 30 av de 120 setene i nasjonalforsamlingen Knesset i valget i mars. Få timer før fristen forrige uke fikk Netanyahu på plass en avtale om en fempartiregjering med til sammen 61 seter i nasjonalforsamlingen – altså et minst mulig flertall. Regjeringen er nå blitt godkjent med nettopp 61 stemmer.

Flere av ministrene i den nye regjeringen er skeptiske eller negative til opprettelsen av en palestinsk stat, og Netanyahu selv sa før valget at det ikke ville bli noen slik stat så lenge han er statsminister.

USAs president Barack Obama understreket torsdag at han fortsatt er tilhenger av den såkalte tostatsløsningen.

– Utsiktene ser ikke bra ut nå, sa presidenten, som konstaterte at flere av medlemmene i den nye israelske regjeringen ikke nødvendigvis deler premisset om at tostatsløsningen er et mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dømt for korrupsjon

Sentrumhøyre-partiet Kulanu, ultraortodokse Shas og Det forente torahpartiet samt nasjonalistiske Jødisk hjem er Likuds samarbeidspartier i den nye perioden. Regjeringen blir den mest høyreorienterte i Israel siden 1990-tallet, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Shas' leder Arye Deri, som tidligere har sonet to år i fengsel for korrupsjon, blir økonomiminister i den nye regjeringen. Silvan Shalom fra Likud blir innenriksminister og visestatsminister, mens Ayelet Shaked fra Jødisk hjem blir justisminister.

Shaked ble sterkt kritisert i fjor sommer etter å ha lagt ut en tekst på Facebook hvor palestinske barn ble omtalt som «små slanger». I teksten sto det også at mødrene til palestinske terrorister er «fiendtlige stridende».

Senere hevdet Shaked at hun var feilsitert, noe som er blitt tilbakevist av den israelske avisa Haaretz.

Les også
Netanyahu blir beskyldt for å ha kjøpt seg til maktenNy regjering
Les også
Regjeringsspillet og NetanyahuIsrael-korrespondenten
Les også
Vatikanet vil anerkjenne palestinsk stat
Les også
Obama: IS et resultat av USAs tidligere Midtøsten-politikk
Les også
– Dagens antisemitter angriper den jødiske statenIsrael-korrespondenten