«Klimaflyktninger» avvist på New Zealand

Familie forlot stillehavsøy på grunn av klimaendringene.

En fa­mi­lie fra stil­le­havs­øya Ki­ri­ba­ti har for­søkt å få sta­tus som ver­dens førs­te klima­flykt­nin­ger. Men mot­ta­ker­lan­det, New Zea­land, er ikke over­be­vist.

- Ny­ska­pen­de og op­ti­mis­tis­ke er de, disse søk­na­de­ne, men de er ikke over­be­vi­sen­de og må der­for av­vi­ses, fast­slår dom­mer John Priest­ley i Au­ck­land High Court tirs­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge ham kan ikke 37 år gamle Ioane Teitio­ta og hans fa­mi­lie få med­hold i sin søk­nad om flykt­ning­s­ta­tus på grunn­lag av klima­end­rin­ge­ne som truer hjem­lan­det Ki­ri­ba­ti.

Øy­sta­ten be­står av 30 lave ko­ral­la­tol­ler som ri­si­ke­rer å bli full­sten­dig ube­boe­li­ge der­som havet sti­ger slik klima­fors­ker­ne tror.

Ikke for­fulgt

Dom­me­ren ved­går at Ki­ri­ba­ti er truet av klima­end­rin­ge­ne, og han har for­stå­el­se for at øy­boer­ne øns­ker å søke lyk­ken andre ste­der. Pro­ble­met er at Teitio­ta og hans fa­mi­lie ikke opp­fyl­ler flykt­ning­kon­ven­sjo­nens krav om at man må være for­fulgt for å få flykt­ning­s­ta­tus.

- Det øko­no­mis­ke mil­jø­et på Ki­ri­ba­ti er åpen­bart ikke like at­trak­tivt for sø­ke­ren og hans lands­menn som det øko­no­mis­ke mil­jø­et og mu­lig­he­te­ne i Au­st­ra­lia og på New Zea­land. Men her ser det ikke ut til å være noen for­skjell mel­lom ham og en hvil­ken som helst annen per­son fra Ki­ri­ba­ti, sier Priest­ley.

Teitio­tas ad­vo­ka­ter har ar­gu­men­tert med at fa­mi­li­en er ut­satt for «pas­siv for­føl­gel­se» fra na­tu­rens side på grunn av klima­end­rin­ge­ne. Men en slik ar­gu­men­ta­sjon blir for søkt, mener Priest­ley.

- Det er ikke denne ret­tens opp­ga­ve å ut­vi­de flykt­ning­kon­ven­sjo­nen på en slik måte, fast­slår han.

En opp­ga­ve for lov­gi­ver­ne

Hvis ret­ten til flykt­ning­s­ta­tus skal ut­vi­des, er det en opp­ga­ve for lov­gi­ver­ne, til­føy­er dom­me­ren, som sam­ti­dig ad­va­rer mot kon­se­kven­se­ne en slik ut­vi­del­se kan få.

- Ved et trylle­slag vil mil­lio­ner ha rett på be­skyt­tel­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I flykt­ning­kon­ven­sjo­nen, på­pe­ker Priest­ley, er en flykt­ning de­fi­nert som en per­son som fryk­ter for­føl­gel­se på grunn­lag av rase, re­li­gion, na­sjo­na­li­tet, til­hø­rig­het i en spe­si­ell so­si­al grup­pe eller po­li­tis­ke opp­fat­nin­ger.

- Flykt­ning­kon­ven­sjo­nen om­fat­ter ikke per­soner som øns­ker å gjøre sitt liv bedre ved å unn­slip­pe klima­end­rin­ger.

Les også
Skråsikre på at klimaendringene er menneskeskapt