Skråsikre på at klimaendringene er menneskeskapt

Tem­pe­ra­tu­ren på jorda vil tro­lig stige noe mind­re enn tid­li­ge­re fryk­tet, men FNs klima­pa­nel blir sta­dig sik­re­re på at klima­end­rin­ge­ne er men­neske­skapt.

Fre­dag la klima­pa­ne­let fram den førs­te delen av sin femte rap­port siden 1990, med vi­ten­ska­pe­li­ge vur­de­rin­ger av år­sa­ke­ne til den glo­ba­le opp­var­min­gen.

Iføl­ge rap­por­ten er det mulig å be­gren­se tem­pe­ra­tur­øk­nin­gen fram mot 2100 til 1,5 gra­der sam­men­lig­net med 1900.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette for­ut­set­ter imid­ler­tid at man lyk­kes med å be­gren­se ut­slip­pe­ne av klima­gas­ser. Der­som ut­slip­pe­ne fort­set­ter å øke, vil tem­pe­ra­tu­ren tro­lig ligge 2 gra­der høy­ere i 2100.

Alle be­reg­nin­ge­ne er usik­re, og i ver­ste fall kan tem­pe­ra­tu­ren stige yt­ter­li­ge­re et par gra­der i dette år­hund­ret. En så kraf­tig opp­var­ming be­teg­nes av eks­per­ter som ka­ta­stro­fal.

Isen smel­ter, havet sti­ger

IPCC spår vi­de­re at havi­sen i Ark­tis tro­lig vil bli re­du­sert med mel­lom 43 og 94 pro­sent om som­re­ne fram mot 2100. Fors­ker­ne ser ikke bort fra at Ark­tis nær­mest kan bli is­fritt om høs­ten.

Ver­dens­ha­ve­ne spås å stige med mel­lom 0,26 og 0,82 meter fram mot 2100, av­hen­gig av hvor mye man grei­er å re­du­se­re ut­slip­pe­ne av klima­gas­ser.

Noen av pro­gno­se­ne er litt mind­re dyst­re enn dem IPCC kom med i 2007. An­sla­ge­ne over CO2-ut­slip­pe­nes ef­fekt på kli­ma­et er litt ned­to­net i klima­pa­ne­lets nye rap­port.

Den glo­ba­le opp­var­min­gen har også brem­set opp de siste 15 årene, men FNs klima­pa­nel anser dette for å være mid­ler­ti­dig.

Tem­pe­ra­tur­re­kor­der

- De tre siste ti­åre­ne har vært var­me­re enn noe annet tiår siden 1800-tal­let, kon­sta­ter­te le­de­ren for FNs klima­pa­nel Ra­jen­d­ra Pachau­ri da han la fram rap­por­ten i Stock­holm fre­dag.

Han fikk støt­te av le­de­ren av Ver­dens me­teoro­logi­or­ga­ni­sa­sjon, Michel Jar­raud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Flere tem­pe­ra­tur­re­kor­der er blitt brutt det siste ti­året enn noe annet tiår, sa han.

Klima­pa­ne­let slår fast at det er 95 pro­sent sik­kert, eller «eks­tremt sann­syn­lig», at bror­par­ten av klima­end­rin­ge­ne siden midt­en av det 20. år­hund­re er men­neske­skap­te. Det er en opp­jus­te­ring fra 90 pro­sent i 2007 og 66 pro­sent i 2001.

Fors­ker­ne spår flere he­te­bøl­ger og mer tørke og flom i årene som kom­mer, der­som det ikke blir satt i verk dra­ma­tis­ke til­tak for å brem­se ut­slip­pet av klima­gas­ser.

Ret­ter blik­ket mot Paris

Nes­ten 200 land er enige om å jobbe fram en av­ta­le om å be­kjem­pe den glo­ba­le opp­var­min­gen, del­vis ved å gå over fra fos­si­le energi­kil­der som olje og kull til for­ny­bar ener­gi som sol og vind.

Blik­ket ret­tes nå fram­over mot Paris i 2015. Der er målet å ro i land for­hand­lin­ge­ne om en glo­bal klima­av­ta­le som ha­va­rer­te i Kø­ben­havn i 2009.

Den nye rap­por­ten fra FNs klima­pa­nel vil yt­ter­li­ge­re vise al­vo­ret for ver­dens po­li­ti­ke­re, mener miljø­vern­mi­nis­ter Bård Vegar Sol­hjell (SV).

Han har de siste da­ge­ne del­tatt på møter i New York med en rekke andre land, der­iblant store ut­slipps­land som Kina og USA.

- Det har vært enig­het blant lan­de­ne om at det nå has­ter med å komme med kon­kre­te mål for kutt i ut­slip­pe­ne, sier Sol­hjell til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette gjør at jeg er blitt mer op­ti­mis­tisk med tanke på å få på plass en ny stor klima­av­ta­le i Paris, sier han.

Les også
- Klimarapport et varsku til regjeringsforhandlerne