- Klimarapport et varsku til regjeringsforhandlerne

Rap­por­ten fra FNs klima­pa­nel må få en sen­tral plass i re­gje­rings­for­hand­lin­ge­ne som pågår nå, mener miljø­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne.

- Vi har aldri hatt sik­re­re bevis for at klima­gass­ut­slip­pe­ne må kut­tes raskt. Ny kurs i klima­po­li­tik­ken må bli Erna Sol­bergs ho­ved­opp­ga­ve de neste fire årene, sier Lars Halt­brek­ken, leder i Na­tur­vern­for­bun­det.

- Vi for­ven­ter at Høyre nå rea­li­se­rer den langt mer am­bi­siø­se po­li­tik­ken de har etter­spurt i op­po­si­sjon og at de sør­ger for at nors­ke ut­slipp går kraf­tig ned, sier Halt­brek­ken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ny kurs

Rap­por­ten er en klar ordre fra klo­den, mener Bel­lo­na-le­der Fre­de­ric Hauge.

- En ordre om en helt ny kurs i klima­po­li­tik­ken som kre­ver flere full­skala­an­legg for kar­bon­fangst og -lag­ring, mer for­ny­bar ener­gi, mer energi­ef­fek­ti­vi­se­ring, mer pen­ger til klima­omstil­ling i in­du­stri­en og flere el­bi­ler på vei­ene, sier han.

Også or­ga­ni­sa­sjo­nen Zero mener om­fat­ten­de klima­til­tak må gjen­nom­fø­res i kom­men­de stor­tings­pe­rio­de.

- Vi har ikke tid til å vente på en glo­bal av­ta­le, sier Zero-le­der Ma­ri­us Holm.

Kli­malov

Hall­vard Sur­li­en, tal­s­per­son i Grønn Ung­dom, mener den nye re­gje­rin­gen må vedta en kli­malov med en for­plik­ten­de plan for å kutte nors­ke klima­gass­ut­slipp i tråd med de vi­ten­ska­pe­li­ge fun­ne­ne i IPCC-rap­por­ten.

Kir­kens Nød­hjelp min­ner om at det er de fat­tigs­te som ram­mes har­dest av klima­end­rin­ge­ne.

- Erna Sol­bergs re­gje­ring må ta kon­se­kven­se­ne av dette ved å sette av be­ty­de­li­ge res­sur­ser til de fat­ti­ge lan­de­ne slik at de blir i stand til å møte klima­end­rin­ge­ne som vi i rike land i stor grad har skapt, sier Anne-Ma­rie Hel­land, ge­ne­ral­sek­re­tær i Kir­kens Nød­hjelp.

(©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Verden setter seg nye mål for fattigdomskamp